Юни започна с променливо време и такова се очаква да бъде почти до края на месеца. В тези условия вече тече преджътвената подготовка на зърнопроизводителите в страната. Очакванията в различните райони са от силно оптимистични до умерени и с едно наум. Агри.БГ обобщава събраната информация от зърнения сектор.

Вижте окончателната ставка по СЕПП за Кампания 2020

Дъждът дълго подминаваше някои части на страната, особено Североизточна България, но може да се каже, че вече достигна навсякъде - къде повече, къде по-малко. По данни на НИМХ значителни количества през изминалата седмица са регистрирани в част от Дунавската равнина и на места в западните райони - Кнежа – 45 л/кв.м, Враца – 45 л/кв.м, Кюстендил – 47 л/кв.м, Лом – 49 л/кв.м, Силистра – 77 л/кв.м. Стопаните край морето също се похвалиха с дългоочаквания дъжд.

"Дъжд при нас имаме достатъчно, даже ни е в повече", споделя пред Агри.БГ Борислав Горанов, зърнопроизводител от Кнежа.

„Снощи също валя локално. Днес бяхме на обиколка. Средна хубост е положението. Не се оплакваме. Нормална реколта очакваме, няма да има рекорди. Пшениците и ечемиците са добре засега. Към края на месеца очакваме ечемикът да стане. За пшеницата жътва не се предвижда по-рано от 10 юли", сподели още земеделецът.

"Имаме още критични периоди в подготовката и прибирането. Надяваме се да няма повече полягане на посевите", изрази надежди Цветан Берберов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.

„Не че сме суеверни, но докато не приберем продукцията, не можем да кажем нищо. В момента пшеницата е в етап на наливане. Ечемикът вече отива във восъчна зрялост, допълни зърнопроизводителят от Старозагорско.

Той подчерта, че предвид метеорологичната обстановка ситуацията все още е деликатна, и припомни, че ечемикът полегна на много места в страната заради дъждовете. 

„При нас няма пълно щастие - нито суша, нито много дъжд са добре, много е фин балансът. На този етап подготвяме машините, за да влезем в кампанията готови и да приберем това, което Бог е благоволил да ни даде. Около 20 юни планираме първите жътви, сподели Берберов.

На по-високи добиви в сравнение с миналогодишните се надяват фермерите в Сливенско, споделя мнение Георги Радев, председател на Сдружение на зърнопроизводителите от Сливен "Хаджи Димитър".

"През 2020 г. добивите на места паднаха до 50 кг/дка и поне още две години ще бъдат необходими, за да се покрият загубите на земеделците. Към момента състоянието на посевите е задоволително и се очаква добра реколта с оглед на качеството и добивите", коментира Радев пред БТА.

По информация на ОД "Земеделие" в Сливен през 2020 г. добивите са били с почти 50% по-ниски в сравнение с предходната, като средният добив на пшеница е бил 242 кг/дка, а 9 429 декара пшеница са пропадналите площи. Георги Радев прогнозира жътвата на ечемика в областта да започне до 15 дни, а кампанията по прибирането на пшеницата - в началото на юли. 

"Заради преваляванията и температурните колебания се очаква взрив на болести по растенията", смята Мариела Йорданова.

“В Лудогорието очакваме сравнително добра година и реколта. Посевите с есенници се развиват нормално, а за пролетниците е много рано да се каже", коментира Йорданова пред БТА като домакин на събитието „Ден на пшеницата“, проведено в землището на Кубрат.

Какви са вашите очаквания за Жътва 2021 и какво е състоянието на културите в стопанството и района ви, можете да споделите с Агри.БГ в коментарите под статията.