Наред с износа и държавното изкупуване на зърно, ключова тема за сектора е осигуряването на торове, необходими за производството. Темата беше предмет на разговор на срещата между лидери на държавите членки на НАТО от Югоизточна Европа, дълъг коментар направи и собственикът на един от торовите заводи у нас, а председателят на Комисията по земеделие в НС Пламен Абровски призова чрез ефира на Дарик да се извърши проверка на двата завода.

Пламен Абровски: Нужен ни е стратегически резерв от 600 000 тона зърно

Смущенията на световно ниво в пазара на торове изпревариха войната в Украйна, но притесненията се засилват след нея, тъй като източноевропейската държава и Русия са основни износители на амониева селитра, петрол и петролни продукти. От Министерството на земеделието вече се чуха сигнали, че се обмисля държавна помощ за подкрепа на производителите за купуване на торове, а Абровски сподели, че очаква да мине през актуализация на бюджета, защото по думите му „най-бързата помощ е ликвидността”.

„Дотогава бих препоръчал на Корнелия Нинова чрез Агенцията за защита на конкуренцията да направи проверка на двата торови завода, защото тя много хубаво се активизира и започна да проверява производителите на олио, но е хубаво да направи подобна проверка за картелни споразумения и по отношение на двата завода за тор, понеже цените са меко казано високи, обясни председателят на парламентарната ресорна комисия.

Той подчерта, че има земеделски производители, които вече се опитват да работят без да торят, а това ще се отрази пагубно на реколтата и заяви, че е нужно да се провери „на кого и как продават заводите у нас”. „За да не спекулираме на пазара, най-добре е държавата да отиде и да направи нормалната си проверка, за да гарантира на земеделците, че на пазара на тор няма спекулации и респективно, за да може да гарантира продоволствената ни сигурност”, добави Абровски.

България е една от големите производителки на зърно в Европейския съюз, а при липсата на Русия и Украйна на пазара ние можем да използваме нашите количества като конвертируема валута. Тази идея вече беше оповестена в публичното пространство от Филип Ромбаут, изпълнителен директор и съсобственик на "Агрополихим".

„Можем да стигнем и дотам да търгуваме зърно срещу нещо друго”, сподели мнение Пламен Абровски. От сектор „Зърнопроизводство” сигнализираха вече, че за догодина очакват сериозни проблеми, свързани със закупуването на тор, тъй като, ако за тазгодишната кампания много от земеделците са си закупили количества преди време, то не е ясно какви ще са количествата и цените за 2022/2023 г.

"Към момента при комбинираните вече имаме цена от 1800 лв./тон без ДДС”, заяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите пред Агри.БГ.