Мина месец откакто държавата заяви желанието си да изкупи зърно за 1 млрд. и 100 млн. лева, с което да осигури резерв за евентуални по-тежки сценарии, произтичащи от войната в Украйна. След около още месец се очаква това намерение да е вече факт, според прогнозите на председателя на Комисията по земеделие в Парламента Пламен Абровски, изказани пред Дарик радио.

Догонване на кризи: Производителите не спират да предлагат мерки, държавата се бави

С всеки изминал ден хората, които работят по схемата, разбират все по-добре как работи пазарът на зърно”, увери той и заяви, че преди намесата на държавата пазарът е бил един от на-добре урегулираните у нас.

Това доведе до изключително повишаване на цените, до нарушаване на взаимоотношения, градени с години, липса на сделки, почти няма фючърси и в момента се търгува само на вътрешния пазар. Разбирам желанието на Кирил Петков и Асен Василев, защото доколкото разбрах идеята е тяхна, въпреки че министерството е дадено на БСП. Единственото министерство, в което „Продължаваме промяната” си има заместник-министър, това е земеделското министерство. Той (бел. р. Иван Христанов) е натоварен с това да осигури прехраната на населението”, коментира Абровски.

По негово мнение идеята на държавата не е лоша, но не и в тези количества, а по скоро е нужен стратегически резерв от 600 хил. тона. Той изключва и като основна причина за това действие на управляващите да е основателен риск от радиационен фон у нас. 

„Информацията, с която разполагаме, е, че такава опасност няма, трябва да бъдем спокойни. Ако хипотетично допуснем това, то нещата ще бъдат коренно различни и хората ще се изхранват по друг начин. Самият факт, че се отказахме да купуваме царевица, показва, че ние разчитаме, че животните ще се изхранват навън и не става дума за такава заплаха. Ако това беше причината, ние щяхме да се запасяваме вече с много други храни – картофи, ориз, боб, обясни председателят на парламентарната комисия.

Абровски каза още, че е склонен да се съгласи с министър Иван Иванов, че първото дружество е саботирало процеса и изрази надежди, че с второто – „Врана”, всичко ще е наред. „Доколкото разбрах, вече е започнала да се изчиства визията по схемата и купуването, вече е установено, че държавата разполага през Държавния резерв и с брокери, които могат абсолютно безплатно да осигурят тази сделка, така че нещата бавно, но се движат. Може би първите покупки на зърно ще са след десет дни”, допълни той и обясни, че по процедурата трябва първо да се капитализира дружеството, трябва да мине през Държавен вестник и да се обяви търг, който да стои 5 дни.

Пламен Абровски: Ако бяха питали, можеше държавата да купи това зърно в рамките на 3-5 дни и най-късно до 10-ти март всичко да беше подсигурено.

Разбира се, при условие, че има интерес от страна на продавачите, защото в случая държавата го играе нормален купувач на пазара „и ако дава достатъчно атрактивни цени, аз не виждам проблем да купи”, подчерта той.

А какво ще стане със купеното зърно след това? След един месец държавата ще започне да го продава, за да купи ново от реколта 2022, смята Абровски. „След като вече сме намерили едни пари, за да структурираме този резерв, най-нормалното нещо е да го поддържаме. Вече и самият пазар ще знае, че в един момент се появява държавата, която ще търси дадени количества”, обясни народният представител.

Пламен Абровски акцентира върху това, че зърното ще става все по-атрактивно и все по-актуално. То е конвертируема валута, която ние произвеждаме.