Пред прага на пролетната кампания земеделските стопани от Добруджа са притеснени дали ще могат да осигурят необходимото за новата реколта. „Проблем са торовете. Липсват, цените хвърчат нагоре. Руските NPK излязоха от пазара, при комбинираните вече имаме 1800 лв./тон без ДДС. Това е цена от 2-3 дни, тя просто си расте“, посочи Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. 

Българските производители ще поемат глътка въздух с още 10,6 млн. евро 

На този етап семена от царевица и слънчоглед има. Не са пристигнали хибриди от Украйна, но търговците са предупредили, че няма да има внос от там и ще излязат с други предложения за предстоящата кампания. Голяма част от семената от царевица и слънчоглед вече са по базите на земеделските стопани. За да влязат сеялките в полетата, трябва температурите да се вдигнат, допълни още Радостина Жекова. 

Ще има ли гориво за пролетната кампания? Това всъщност е най-важният въпрос, за да започне сеитбата. „Част колегите пазаруват горива от фирма, оперираща у нас, но доставяща от Румъния. Там определено има проблеми. Тук местните доставчици работят по-бавно, забавят се, но пристигат. На места вече се чува обаче, че има отказани доставки. Лошото е, че държавата по никакъв начин не пое ангажимент и се държи така, че всичко е наред. Става дума за продоволствена сигурност, но по този начин тя не се гарантира“, не крие разочарованието си Радостина Жекова. 

Галопиращите цени и все по-ясно изразената инфлация тежат изключително много на сектор „Земеделие“, категорична е стопанката. От браншовата организация в Добрич изчисляват, че ще успеят „да вържат“ криво-ляво тази стопанска година. „Ще успеем да направим средна цена на разходите като горива, торове, семена, да не говорим за работна заплата. Част от нещата са купени или се купуват предварително. Но следващата 2022/2023 г. ще бъде ужасна. Например горивата бавно и полека, но безвъзвратно отиват нагоре. При торовете видяхме, че вече са многократно по-скъпи. Чисто финансово от тази пролетна кампания ще става още по-тежко“, допълва Жекова. 

Обичайно през пролетта в Добричка област се сеят по 800 000 -900 000 дка царевица и толкова слънчоглед.