Сигурността на храните и взаимни действия в подкрепа на осигуряването на основни суровини за производството им, са били част от акцентите на провелата се среща в София на лидерите на държавите членки на НАТО от Югоизточна Европа.

Извънредни помощи - кога какво да очакват фермерите

Премиерът на България Кирил Петков посрещна колегите си от Румъния, Северна Македония и Черна гора – Николае Чука, Димитър Ковачевски, Здравко Кривокапич.

Петков припомни, че спреният износ на зърно от Русия и невъзможността на Украйна да изнася своето заради блокираните ѝ пристанища, може да продължи и за реколтата от 2022 г., че и след това. 

За щастие, нашият регион е благословен с възможността да произвежда тези култури. Ще организираме срещи на земеделските министри нашите държави (бел.р. Бълария, Румъния, Северна Македония, Черна гора), за да гарантираме, че сигурността на храните е въпрос, с който се заемаме не само на национално, но и на регионално ниво. Нашата задача е да се координираме и да си помагаме, за да можем да сме сигурни, че недостигът не е толкова силен в региона”, заяви министър-председателят на страната ни на пресконференцията след срещата.

Премиерът на Черна гора Здравко Кривокапич също подчерта важността на съвместните дейности по отношение на пазара на храни: Може да се окаже, че някои от нас разполагат със запас от определени храни, а не им достигат други, така че можем да си съдействаме”, коментира той.

Според лидера на Северна Македония Димитър Ковачевски сме свидетели на най-голямото нарастване на цените на храните от Втората световна война насам.

„Това е свързано с нарастване на цените на пшеницата, някои от страните от региона имат запаси от жито, други нямат и им се налага да купуват от други страни, затова е добре, че имаме солидарност, че всички държави поемат своята отговорнист и затова в момента няма криза, няма сериозен недостиг на жито или на други важни хранителни продукти като олио за домакинството и сурово такова за производството на храна”, добави той.

Румънският му колега Николае Чука пък акцентира, че към момента няма недостиг на храни, разбира се, има предизвикателства пред веригите за доставки, провокирани от руската инвазия в Украйна. 

Премиерът Петков изтъкна, че другото сериозно притеснение на държавите от региона, а и на цяла Европа, което засяга производството на храна, е недостигът на торове. До голяма степен в основата му стои проблемът с цената и доставките на газ. В този смисъл премиерите на останалите държави в срещата изразиха надежди за скорошно довършване на интеркоректора между България и Гърция, като алтернатива за доставки на втечнен газ. По този начин газът вече ще се движи от юг на север към Румъния и останалите европейски държави

„Този диалог е много важен. Ще говорим с нашите министри на земеделието, енергетиката, транспорта, да работят заедно и да намерим бързи технически решения”, увери румънският министър-председател

Има дефицит на доставките на газ и най-ниските нива на резерви в Европа, което води не само до повишаване на цената на газа, но и на електричеството с над 5 пъти. Недостигът на газ поставя под напрежение производството на амоний, с помощта на който се произвеждат торове. Има недостиг на световния пазар. Тези, които могат да бъдат намерени и закупени, са 300 – 400% по-скъпи . Това изключително много затруднява производството на храни. Растат и цените на храните” изрази притесненията си Димитър Ковачевски.

Кривокапич подчерта, че Черна гора е може би единствената страна в Европа, която не използва газ. Той каза още, че „всяка зависимост е лоша” и не случайно в икономиката предприятията имат поне по трима доставчици. „Трябва да спазваме основните принципи и да сведем до минимум възможността за ограничения на доставки на международнно ниво”, добави премиерът на Черна гора. Негови бяха и думите: „Важно е да говорим по-малко и да работим повече”