Държавата няма намерение и не може да въведе регулация на цените на торовете, но ще направи интервенция в производството им, която ще доведе до спад на цените. Това обясни земеделският министър Иван Иванов пред Комисията по земеделие в Народното събрание.

Какви са най-големите ви трудности като земеделски производители в момента?

Притесненията на фермерите са, че войната в Украйна ще доведе до липса на количества и още по-голям скок в цените на торовете. По думите на председателя на комисията Пламен Абровски към 9 март тон нитратна тор е струвала 1533 лв. Земеделският министър обяви плана на държавата за справяне със ситуацията и намаляване на негативния ефект:

Ще бъдат субсидирани енергийните източници на един от заводите, който произвежда амоняк, за да може той да произвежда на цена, която да осигури както неговата продукция, така и тази на другия завод”

Иван Иванов: Целта е торовете да се пускат на пазара на ценовите нива от есента на 2021 г. 

Интервенцията ще се реализира през Министерството на енергетиката. Стана ясно, че правителството вече е приело Министерството на финансите да осигури пари за интервенцията. Повече подробности на този етап не бяха предоставени.