Китай има план да си гарантира продоволствената сигурност, който включва ръст на вътрешното производство на зърно с 50 млн. тона до 2030 г. За целта страната възнамерява да обработва повече и по-качествени земеделски земи, както и да използва нови технологии и сортове, гарантиращи по-високи добиви, информира полският сайт Farmer. 

Зърнопроизводители: Държавата да се намеси в регулирането на рентните плащания

Тези дни на изпълнителното заседание на Държавния съвет на КНР бе одобрен нов план за действие за увеличаване на капацитета за производство на зърно. Според съобщения в медиите конкретната цел е да се увеличи производството на зърно в Китай с 50 млн. тона през следващите 6 години. 

Миналата година страната е внесла 641 млн. тона зърно. Според официални оценки обемът на реколтата се е увеличил за седем години подред. 

По-нататъшно увеличаване на производството обаче е необходимо за продоволствената сигурност на страната и развитието на земеделието, подчертаха от Държавния съвет.

Китай стартира плана си за насърчаване на производството на зърно още през 2009 г. Тогава целта бе то да бъде увеличено с 50 млн. тона. Тази стойност бе надвишена с различни мерки, като използването на сортове с по-високи добиви, подобряване на здравето на почвата и увеличаване на площта за отглеждане.

Според вицепрезидента на Китайското селскостопанско дружество това се дължи и на факта, че поради глобалното затопляне повече площи в северната част на страната са подходящи за отглеждане на зърно. Сега трябва да се оптимизират други фактори. Един от тях е ефективността на площите. 

Най-важните действия в настоящия план включват укрепване на производството на семена, предоставяне на допълнителна висококачествена земя за земеделие, насърчаване на съхранението на зърно в селските райони и използване на нови технологии в механизацията и развитието на високодобивни сортове. 

Увеличаването на производството на зърно се дължи основно на увеличаването на добивите на единица площ, заяви неотдавна министърът на земеделието на Китай. По думите му сега селските райони изглеждат по-различно от преди. За постигнатия успех се залага на по-гъста сеитба, интегрирана доставка на вода и тор, минимизиране на загубите на реколтата и др. Според министъра това значително намалява обема на работа и повишава устойчивостта на растенията към неблагоприятни метеорологични условия.



Вижте още:

Експерт: Всеки по веригата има възможност да фалшифицира пчелния мед

Как програмите на ЕС могат да променят земеделския бизнес в България?

На какви цени се сключват фючърсните сделки?