Опустиняването на обработваемата земя е процес, който засяга световното селско стопанство. От години учените полагат усилия да намерят начин да го направят обратим. Едно от последните постижения в тази посока е специална паста, която помага на пустинните пясъци да задържат вода, минерали, въздух и други елементи, необходими на земеделските култури, пише Agrointel. 

Как Испания се бори с опустиняването на земята

Технологията е дело на китайски учени и е била тествана в сух пустинен район от пустинята Улан Бух в Монголския автономен регион. Части от него са били превърнати в обработваема земя. На площ от 1,6 хектара земя вече се отглеждат домати, слънчоглед, царевица, пъпеши и ориз.

Според доклад на ООН около 41,3% от общата повърхност на планетата е покрита от сухи райони, включително обширни пустинни земи. Притеснението на учените е дали има възможност тези повърхности да бъдат превърнати в плодородни земи, които да бъдат включени в земеделското производство. В Китай този проблем е с висок приоритет за решаване, като се има предвид, че едва 12% от общата площ е обработваема земя.

Надежди за справянето с опустиняването на земеделската земя учените дадоха още през 2016 г. Тогава изследователите от китайския университет Chongqing Jiaotong заявиха, че са разработили нова технология, която може да превърне пустинята в обработваема земя, съобщи earthobservatory.nasa.gov. Тя включва паста, направена от растителна целулоза, която може значително да подобри способността на пустинните пясъци да задържат вода, минерали, въздух, микроби и хранителни вещества, необходими за растежа на растенията. След тест върху парцел пясък с размери 1,6 хектара в пустинята Улан Бух е превърнат в плодородна земеделска земя. На нея може да се произвеждат домати, ориз, пъпеши, слънчоглед и царевица.

Растенията, отглеждани на песъчлива почва, дават много добър добив, използвайки същото количество вода, необходимо за отглеждане на обикновени обработваеми почви. В допълнение, средното количество торове е по-ниско от това, специфично за отглеждане на зеленчуци на други почви, отбелязват учените. 

Разходите за материали и машини за превръщането на пясъка в почва са по-ниски в сравнение с контролираното земеделие, обяснява още проф. Янг Цингуо от университета Chongqing Jiaotong. 

Превръщането на пустинята в зелено и плодородно място е трудна задача. Експериментите в Китай и други части на света дават надежда, че този ресурс може да бъде трансформиран в името на продоволствената сигурност на населението на планетата.



Вижте още:

Саудитска Арамия създава изкуствен климат, за да отглежда храна в Неом

Мнение: Вместо да оправим напояването, ние не можем да се разберем кой ще краде

Какво не може да се отглежда във вертикална ферма?