Примери за злоупотреби с вноса на яйца и птиче месо представиха птицевъди на среща с премиера в оставка Николай Денков, земеделския министър в оставка Кирил Вътев и представител на Мария Габриел тези дни. 

Още по темата: Тенденцията за окрупняване на стопанствата продължава

„Предоставихме им информация за различни нелоялни търговски практики и дори им ги показахме. Носихме румънски и украински яйца. Румънските яйца бяха пакетирани в кутийка, като на целия етикет стоеше българският трибагреник. Само в единия ъгъл беше изписано „Произход: Румъния”, което по никакъв начин не е отговаря на разпоредбите за етикиране на Българската агенция по безопасност на храните”, обяснява Даниел Божанков от Асоциация на промишленото птицевъдство.

Освен това яйцата във въпросната кутийка не са били маркирани с кода, който упоменава, че са румънски. Още на срещата земеделският министър е коментирал, че това е случай директно за Комисия за защита на потребителите (КЗП). 

“Друга злоупотреба е свързана с яйцата от Украйна, които влизат у нас горе-долу на 25-ия ден от производство, а срокът на годност е 28 дни. На много места у нас те се продават в прозрачни торбички без никакви етикети или в кутийки с български етикети и нов срок на годност. Това е тотално заблуждение на потребителя и си е наистина за КЗП”, категоричен е Божанков.

По думите му ситуацията с вноса на птиче месо е подобна. Внасят се цели пилета, които по документи се водят замразени бутчета. Те влизат в български транжорни и излизат като български разфасовки. 

„Много трудно може да се направи проследяване, тъй като месото отговаря по документи и реално служителите на БАБХ не могат да направят насрещна проверка в Украйна или в Румъния. Те ги проверяват само по документи. А когато проследяват българската продукция, те идват на място във фермата и могат да видят абсолютно всичко – от-до”, прави сравнение браншовият представител. 

Вкарването на цели пилета, които по документи се водят замразени бутчета спестява и плащането на по-високи данъци. Така се генерират и по-големи печалби, което позволява подбиване на цените на българските производители. 

„Предложихме на управляващите да назначат смесени проверки с участието на БАБХ и НАП. Да посетят онези цехове или търговци, които правят такъв внос и да останат при тях две седмици. Най-вероятно така нелоялните практики на преетикирането ще спрат”, надява се Даниел Божанков.