От няколко години Европа подготвя своите фермери да насочат вниманието си към по-екологично и ориентирано към опазване на природата земеделие. Някои веднага поеха по този път, други ще го направят едва когато спазването на определени изисквания бъде обвързано с получаване на субсидии.

Въпреки това голяма част от фермерите още през 2019 и 2020 г. научиха по трудния начин, че климатът наистина се изменя. Това води не само до изместване на сроковете за практики и операции на полето, но и до неблагоприятни условия като продължителна суша, липса на сняг в необходимото време.

Николай Стефчов, Агритоп: Тенденцията, която се затвърди все по-силно, е автоматизиране на работните процеси, като започва и ясно да се очертава тенденцията към „зелените“ практики.


“Смятам, че тези климатични аномалии затвърдиха тенденцията на преминаване към минимални обработки и директни сеитби при не малка част от земеделците. Генерално бих казал, че вече значително повече коментираме машини и технологични линии, спомагащи за съхраняване на водния ресурс, натрупан в почвата през есенно-зимния период”, аргументира се Свилен Лозанов, Тайтън Машинъри България.

 

Изтеглете предходните издания на AgriTech Market

 

Сходно е мнението и на Николай Митев, Иновекс:

“Климатът, в частност сушата, несъмнено е сред най-важните фактори за добра реколта и съответно за нови инвестиции в машини. Ясно е, че в регионите, където имаше по-слаба реколта поради сушата, инвестициите в машини бяха отложени занапред. Интересът към технологии и обработки, запазващи влагата, е все по-масова. Всеки земеделец адаптира своята технология на работа малко или повече в тази посока. И в нашата гама от машини наблюдаваме засилен интерес към обработки, запазващи максимално влагата в почвата. Особено актуални остават съвременните комбинирани стърнищни и дискови култиватори, мулчери и раздробители и други”.


Именно това промени и технологията, чрез която стопаните прилагат земеделието. Едни намалиха обработките до минимум (minimum till), други прилагат No-Till или Strip-Till.

Изтеглете предходните издания на AgriTech Market

 

Въвеждането на практики като използването на покривни култури, въглеродно земеделие и други агроекологични технологии е заложено в новата Обща селскостопанска политика и със сигурност изискванията към стопаните ще са далеч по-стриктни.

Иво Куманов, НИК: Иновативните решения като системите за селективното пръскане, селскостопанските дронове, соларната енергия и променливото торене са технологии, които все повече се търсят от нашите клиенти. Много от тях се преориентират към по-умни машини в процеса на търсене, които да им дадат възможност да произвеждат повече с по-малко.

Николай Митев, Иновекс: Дигитализацията и автоматизацията в сектора стават все по-застъпени и търсени от земеделците. Особено сега при новите цени на торове и препарати става дори още по-важно всички машини да са максимално прецизни. Това вече добре се разбира от всички земеделци и интересът ще расте. Като цяло смятам, че все повече фермери купуват по-качествени машини за сметка на компромисни такива, макар и по-евтини.

Мирослав Николов, Кубота България: Дигитализацията в земеделието навлиза с по-бавни темпове отколкото в другите сектори, но въпреки това следващите години ще заема все по-голямо място в стопанствата на фермерите.

Любомир Занев, Агромашина Груп ООД: Всички земеделски стопани вървят в посока дигитализация и модернизация. Тенденцията за поетапно модернизиране се запази и през 2021 г. Надяваме се за добра година и стабилни резултати.

 

Очаквайте продължението на анализа в поредицата AgriTech Market 2022