След като прочетохте

- Какви са данните на КТИ за комбайните 

- Колко е ръстът при тракторите

Ред е да ви представим информацията за другите машини в селското стопанство, която ни бе предоставена от аграрното министерство. 

През последните години разликата в модернизацията на стопанствата се очерта рязко. Животновъдните ферми имат нужда от оборудване и подемът в търсенето на товарачи е очевидна тенденция, която ясно се изрази. 

Изтеглете предходните издания на AgriTech Market

 

През 2021-а година при товарачите се бележи ръст, като при двата вида - челни и телескопични, той е съответно 28,9 и 31,8 процента, сочат данните на КТИ. 

При челните товарачи 2020-а година дори не оказа някакво съществено влияние и там нямаше спад, а за 2021 регистрираните машини са 223. 

По марки при този вид машини първенец е BOBCAT с 45 регистрирани машини, според данните, предоставени ни от КТИ. Ръстът при BOBCAT на годишна база е 8,89 %. Но от графиката прави впечатление, че тази марка поддържа една стабилно ниво с леки ръстове в последните четири години. 

Следват KOMATSU, HYUNDAI и JCB

 

Вторите по брой регистрации - KOMATSU, бележат ръст от  7,41% спрямо година по-рано. 

С впечатляващите 170% могат да се похвалят търговците на челни товарачи с марката HYUNDAI. Ръстът на тези регистрации е не само спрямо 2020-а, а и спрямо предходните години (виж графиката).

И третият по брой регистрирани - JCB, е със съществен ръст спрямо 2020-а. 
155,56% е ръстът при машините от тази марка. Тук също може да се говори за успешна тенденция и тя е явна при графичното изображение на данните за последните 6 години. 

При телескопичните товарачи 2020-а се усети и това личи по регистрациите (виж графиката). Въпреки това, както и при другите машини, при този вид товарачи има ръст през 2021-а. Той е 31,8 процента заради 331 новорегистрирани машини, според данните на КТИ. 

При телескопичните товарачи на графиката ясно се открояват лидерите през последните няколко години. Това са марките JCB, MANITOU и BOBCAT, като безспорен лидер е JCB, според събраната информация от министерството на земеделието. 

Ръстът, който се отчита е 31,43% при тази марка. 
При конкурентите от MANITOU ръстът е 21,88% спрямо година по-рано, а телескопичните товарачи на BOBCAT бележат най-сериозно повишение спрямо 2020-а  - 60,87 процента. 

При четвъртия по брой регистрации - MERLO също има добри резултати на годишна база от 53,33%. 

Разбира се, тези резултати не са така впечатляващи, когато се погледнат данните от 2019-а и съотношението с 2021, но факт е, че има растеж, а надеждите на търговците са той да се повиши. 

Нуждата от машини въобще в сектора е категорична. Не само самоходна, но и прикачна техника следва да обнови застарелите или напълно липсващи машини в селското стопанство на страната. 

Данните за прикачната техника според КТИ сочат за завръщане съм нивата от 2019-а, като това съвсем не е достатъчно, разбира се. 

Впечатление прави изключението при машините за поливане, които запазват нивото от 2020-а година като брой регистрации и остават далеч от 2017-а. Спадът спрямо тогава е 61,76%.

Чудно е дали проблемите в “Напоителни системи” са оказали влияние върху решението на фермерите да обогатят стопанствата си с такива машини. 

Иначе при торачките и прикачните пръскачки се вижда ръст и то не само спрямо 2020-а, а и спрямо 2019-а. 

На годишна база той е 30,46%, а за двете години - 21,44 процента.  

При почвообработващите машини ръстът спрямо 2020-а е 28,9 %, а спрямо 2019-а - 5,04 на сто, сочат данните на КТИ. 

 


Анализът на какво се дължат числата, четете в следващите материали от поредицата AgriTech Market 2022.