Данните на КТИ ни дават моментна снимка за това какво се е случвало на пазара на селскостопанска техника през годината. 

Всички знаят обаче, че бекграундът - предисторията, винаги са важни. 

Впечатляващите данни за ръст реално не бива въобще да се тълкуват като впечатляващи. 

Първата причина е, че както и в много други сфери, 2020-а година започна да се брои за нулева. Заради локдауна и стреса покрай пандемията настана мини хаос в целия свят и той не подмина дори аграрния сектор. 

Заедно с това страховита суша връхлетя стопаните, което обрече реколтата. 

За капак от Държавен фонд “Земеделие” бяха заб(р)авили стотици проекти, чрез които фермерите се надяваха да успеят да набавят необходимите машини и техника за стопанствата си. 

А машинният парк в стопанствата е стар, недостатъчен или въобще го няма. 

2021-а дойде с тази предистория. 

С 6,43% повече са били работещите колесни трактори през 2021-а година спрямо предходната, показва справката, която ни предоставиха от отдел „Контрол и техническа инспекция" (КТИ) в Министерството на земеделието (МЗм). 

През изминалата година на нивите са изкарвани 48116 трактора и 7276 зърнокомбайна.

За сравнение през 2018 г., в земеделието са работили 46 977 трактора и 7391 броя зърнокомбайни.   Очакванията дори бяха надхвърлени и трябва да признаем, че никой не е прогнозирал такова раздвижване на пазара, особено след трудната 2020 г., каза Мирослав Николов, търговски директор на Кубота България и добави: 

“Увеличава се търсенето на трактори с мощност между 120 -150 к.с. като по отношение на тяхното оборудване се търси най-вече комфорт и автоматизация. Все повече малки земеделци преоборудват стопанствата си с нова техника, която лично ще управляват и удобството е от първостепенно значение”. 

През 2021 отбелязахме ръст в ключови за нас сегменти като торачките и пръскачките, като в същото време постигнахме изключително добри нива на продажби при почвообработваща техника и сеялките, разказа за Трактор.БГ Иво Куманов, управител на НИК. 

Изтеглете предходните издания на AgriTech Market

 

Търговците посочват, че търсенето и на самоходни, и на прикачни машини през 2021-а година беше много по-високо от възможността за доставка.

Традиционно запитванията за инвентар бяха малко повече, казва Свилен Лозанов и добавя: “Причината според мен е, че земеделските производители все повече мислят в насока опазване на почвата, по-ефективната и обработка с минимални загуби на влага. Земеделието, което се прави в България е на световно ниво”.

В общи линии годината беше добра за повечето от нашите клиенти. Въпреки това нямаше оптимизъм у фермерите да модернизират и внедряват технологии, споделя мнението си Димитър Вангелов, управител на Сатнет. 

Кое накара фермерите да купуват? 

Подем или натрупано напрежение след COVID-19 паниката? Това се запитахме, когато видяхме данните на КТИ за пазара на селскостопанска техника. Ръстът при тракторите е над 60 процента, а при комбайните - почти 39 на сто. 

Важно е да се отбележи, че тези числа са спрямо 2020-а година и то не само за съпоставка, а и да повторим уточнението - 2020-а беше трагична. Пандемията повлече след себе си и бизнеса, настрои хората консервативно, а фермерите решиха, че сушата им е нанесла достатъчно материални щети и няма да инвестират в машини.

Всъщност компонентите на отговора са много и все важни.

Галопиращите цени на различни суровини и енергия наостриха вниманието и на фермери, и на търговци през 2021-а. 

Заделените и запазени от 2020-а година средства се оказаха недостатъчни заради растящите цени на машините. 

Въпреки несигурността, фермерите обновиха част от машинния си парк през 2021-а. 

Това крайно не е достатъчно, но определено не е и застой. А именно от такъв застой се опасяваха всички преди година, предвид ситуацията с COVID-19. 

Намалените производствени мощности на заводите заради пандемичните мерки определиха нови насоки на пазара в комплект с цените на суровините, с които се правят машините. 

Любомир Занев, Изпълнителен директор на Агромашина Груп ООД е на същото мнение: “Пандемията не влияе на решението за покупка на нова техника”. 

Според изпълнителния директор на Тайтън Машинъри България Свилен Лозанов обаче има още нюанси. 

“COVID пандемията в комбинация с липсата на различни компоненти и 
суровини (чипове, каучук, желязо) повлия сериозно на сроковете за доставка, като при всички производители закъсненията бяха между 3 и 8 месеца. Все още тази тенденция се запазва, което принуждава земеделските производители да планират инвестицията в машини в период не по-кратък от една година. До момента повечето от тях бяха свикнали на изобилие по отношение наличностите на машини, но лично аз не виждам в близките 12-18 месеца възстановяване на регулярното производство и доставки”, посочи Лозанов. 

От своя страна Мирослав Николов, търговски директор на Кубота България, посочва, че пандемията влияе глобално на всеки аспект от икономиката, като решенията за покупка на машини са водени не толкова от нуждата, колкото от несигурността в близкото бъдеще.

Николай Стефчов, управител на Агритоп: Проблемът вече не е в търсенето, а в предлагането.

Има и търговци, които смятат, че фермерите все пак се влияят и от обстановката. 

“Повечето клиенти подхождаха плахо към покупка на нови машини, когато трябваше да се използва кредит или лизинг, въпреки изключително ниските лихвени нива тази година. За разлика от тях пък тези които имаха спестени финанси, гледаха да си ги изхарчат”, посочи Димитър Вангелов, управител на Сатнет.

Твърде възможно е всички отговори да са верни. Фермерите се тревожат, че ако не купят сега, след няколко месеца може цената на търсената от тях машина да бъде двойна. 

“Големите производители, с които работим успяха доста бързо да преструктурират работните си процеси, така че да няма дефицит на стока. Към момента не сме имали отмяна или забавяне на доставките”, посочи Димитър Вангелов.

“Смея да твърдя, че 2021 беше добра година за нас, като основен фактор за това бяха високите наличности на машини, с които се бяхме подготвили, както и повишеният интерес към по-технологични машини, от каквито се състои и нашето портфолио”, посочва от своя страна Иво Куманов и добави: “Имаме късмета да работим с доставчици, които и извън кризата, планираха за 12 до 24 месеца напред своето производство и този им метод на работа ги прави устойчиви в моментите, в които веригата на доставки е нарушена. Към момента нямаме съществено забавени машини, тъй като повечето клиенти го поръчаха с достатъчен запас от време”.  

“Заводите имат необходимият капацитет, но веригите за доставка са с нарушени функции, първо заради пандемията, второ заради покачващите се цени и трето заради необичайно голямото търсене на стоки и услуги в световен мащаб. Опасност от липса на машини категорично няма, единствено трябва да се подготвим за малко по-големи от обичайните срокове за доставка”, обобщи Николов. 

Така върху организацията на работата фермерите ще трябва да добавят още един фактор за предвиждане - планирането на покупка на машини в по-дългосрочни интервали. 

Времето бе благосклонно 

Ясно е, че каквито и условия да бъдат създадени от страна на търговците, ако реколтата не е добра, стопаните няма да са склонни да купуват техника. 

Мирослав Николов, Кубота България: Сушата оказа негативното си влияние до средата  на годината, но добрата реколта след това даде много силен тласък на търсенето на нова техника.   

Свилен Лозанов, Тайтън Машинъри България: Наблюдавахме сравнително прилични добиви при повечето култури в голяма част от страната, както и рекордни цени на продукцията.

Очаквайте продължението на анализа в поредицата AgriTech Market 2022