Около 115 146 са новорегистрираните трактори в цяла Европа през първите шест месеца на 2021 г. Това сочат последните данни на Европейската асоциация на производителите и търговците на агротехника (CEMA).


От тях 33 353 трактора са в мощностния диапазон до 50 к.с, а 82 793 - над 50 к.с. Според асоциацията тези цифри потвърждават високите нива на търсене на агромашини, след като фермерите положиха големи усилия, за да осигурят достъп до храна във времена на продължаваща пандемия. Като цяло през първите шест месеца на 2021 г. в Европа са регистрирани 25% повече селскостопански трактори в сравнение с първите шест месеца на 2020 г., които бяха силно засегнати от пандемията.


Проблемът с доставките обаче остава на дневен ред

Според последното проучване на CEMA, общият индекс на бизнес климата за индустрията на агромашини в Европа изглежда е достигнал своя връх през месеците май и юни 2021 г. Това са най-високите отчитани нива от 2008 г. насам.

 

Изтеглете предходните издания на AgriTech Market


Продължава обаче несигурността доколко поръчките могат да бъдат реализирани на фона на екстремни увеличения на цените и недостиг от страна на доставчиците на машини. Междувременно 40% от компаниите очакват спиране на производството поради липса на определени части през следващите месеци на 2022 г.

 

Мирослав Николов, търговски директор на КББГ и Николай Митев, председател на асоциация АГРОТЕХ и управител на ИНОВЕКС Груп коментират ситуацията в България за Трактор.БГ.

"Заводите имат необходимият капацитет, но веригите за доставка са с нарушени функции и това е първо заради пандемията, второ заради покачващите се цени и трето заради необичайно голямото търсене на стоки и услуги в световен мащаб. Опасност от липса на машини категорично няма, единствено трябва да се подготвим за малко по-големи от обичайните срокове за доставка", обясни Мирослав Николов.

 

Как обаче ще се компенсира намаленото предлагане спрямо търсенето, защото земеделците имаха нелоша година и реално финанси за купуване на машини има?

 

"Поради високата волативност на пазара, фермерите трябва внимателно да анализират нуждите си най-малко две години напред и да договорят навреме необходимата им техника", категоричен е Николов.

Според Николай Митев безспорно цената на металите и множество други фактори покачват значително цените на машините. Нормално е и това да влияе на решенията на земеделците за покупки. Въпреки това земеделието не спира, а фермерите се нагодяват според ситуацията. 

Николай Митев: Важният момент е реколтата и цените на продукцията - ако са добри всичко ще бъде наред!

По думите му увеличените срокове на доставка създават неудобства на целия бранш.

"Ние винаги сме планирали поръчките към нашите партньори с месеци напред и като цяло нямаме особени проблеми и сега. Просто увеличихме и оптимизирахме поръчките. Земеделците обаче следва да се адаптират с новата ситуация и да не чакат последния момент за поръчка, за да получат желаната от тях машина навреме. Няма опасност да останем без машини, но е невъзможно да се реагира в последния момент както преди. Смятам, че всички търговци научиха уроците на 2021 г. и сега планират по-добре поръчките си. Ако производителите спазят сроковете на доставка, макар и дълги, това ще бъде достатъчно за нашия пазар", заключи Николай Митев.


Но нека да се върнем към глобалния поглед на пазара в Европа.Търсенето от крайните клиенти в Европа изглежда остава стабилно, по данни на CEMA. Индустрията все още вижда голяма нужда от инвестиции, особено сред фермерите в Централна и Източна Европа.

Значителни разлики в отделните страни

Двата най-големи пазара на селскостопански трактори в Европа остават Франция и Германия, като на тях се падат почти четири на всеки 10 регистрирани трактора в цяла Европа. Сред топ страните е и Италия.

А когато добавим в класацията Обединеното кралство, Испания и Полша - над две трети от всички селскостопански трактори в Европа са регистрирани в тези шест държави.

От тези шест ключови пазара единствено Германия и Полша обаче отбелязват увеличение на регистрациите на трактори през 2020 г. спрямо 2019 г., докато във Франция, Италия, Обединеното кралство и Испания регистрациите намаляха. Подобна беше ситуацията и в България.

 

Очаквайте продължението на анализа в поредицата AgriTech Market 2022