Водещият производител на домати Lans Group от Холандия и базиращата се в Будапеща компания Tungsram стоят зад нов тип LED лампи за оранжерии. Те се наричат Ledfan и, по думите на създателите им, ще направят революция в отрасъла, информира hortidaily.com.

Заплаха: Ще има ли разсад за полското производство?

В наши дни устойчивото развитие и иновациите са в основата на корпоративната мисия както на Lans Group, така и на Tungsram. Lans Group е водещ световен производител на домати и работи на пазара вече над половин век. В същото време историята на Tungsram е още по-дълга - почти две столетия.

Двете компании с общи усилия разработиха ново осветление за оранжерии, което е базирано на съвършено нова технология. В сравнение с HPS светодиодите то е с 60% по-ефективно. Освен това LedFan осигурява значителна икономия на разходите за отопление за сметка на използването на топлинните загуби от светодиодите и драйверите.

Lans Group отглежда 7 различни сорта домати на площ 80 хектара в три региона на Нидерландия. Компанията има няколко дъщерни фирми, които са специализирани в производството на семена, търговия на дребно, енергетика и опаковане. Началото на пандемията от Covid в комбинация с логистичните проблеми, а също така разходите за работна сила и енергия провокира Lans Group да се съсредоточи върху местните пазари.

Едно от основните съображения за успешно производство на зеленчуци на закрито е намаляването на количеството енергия, което се използва. Особено за осветление. Светодиодните лампи безусловно са огромна стъпка в тази посока. Със светодиоди е необходима доста по-малко енергия за осветяване, но остава голям разходът за отопление. Затова решихме да стартираме проекта LedFan, казва Лео ван дер Ланс.

3,5 млн. лв. по de minimis за производителите на оранжерийни зеленчуци

В лицето на Tungsram ван дер Ланс открива голяма организация, която има набор от инженерни навици, гъвкавост, производствени и финансови възможности за разработване на нови продукт. Освен това тя има традиции в търсенето на доставчици и производствени мощности за масово производство на лампи.

Ние сме производители и да сведем нашите потребности и приоритети до знанието на инжерените бе от първостепенно значение, казва Лео ван дер Ланс.

Концепцията на лампите LedFan се изразява в нещо просто като идея. В тях са вградени вентилатори, които засмукват студения въздух отгоре на лампите, нагряват го със светодиодните модули и драйвери, използвайки топлинните им загуби. Топлият въздух се подава надолу, образувайки въздушно одеяло между растенията и лампите. Когато топлият въздух се издигне, част от него минава през това “одеяло”, а друга бива блокирана. По този начин се повишава ефективността на системата за отопление.

Изобретателите допълват, че има допълнителен плюс от затопления въздух. Той задържа повече вода, стимулирайки изпаряването от растенията. По този начин се понижава рискът от развитие на болести по корените на насажденията.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Време е за разсадите за полско производство в Северозападна България

Градски, вертикални и автоматизирани - Forbes описа фермите на бъдещето

Как се отглеждат вкусни домати с модерна технология