На всички вече е ясно, че 70% от оранжериите не работят в момента заради разходите за ток и газ, а цените на зеленчуците у нас нарастват постоянно. Сегашната криза обаче може да не свърши със зимата, защото голяма част от разсада за производството на открито се произвежда в оранжериите ни. Ще има ли какво да заложат зеленчукопроизводителите напролет?

Вижте ексклузивното интервю на изпълнителния директор на БАБХ за Агри.БГ

Традиционно по това време на годината оранжериите за разсад са пълни по предварителни заявки от клиенти – зеленчукопроизводителите с полско и оранжерийно производство. „Оранжерията е като хотел. Тук всеки клиент е отразен на коя дата трябва да си получи материала. Тази леха е заета от една дата до друга дата и се знае кога излиза и на нейно място идва друга”, разказва Николай Татаров, производител на разсад за зеленчуци, пред БНТ. 

Структурата на разсада в оранжерията му в момента е изградена предимно от салати и зеле. „Минали години масово бяха пипери, краставици и домати”, подчертава Татаров. „Всяка година правим ранна реколта, която в момента би трябвало да бъде тук, но тази година това би било самоубийство”, казва пък Стоян Берберов - управител на оранжерия в град Раковски, която в момента пустее.

Оранжерийният производител Иван Величков от село Ръжево Конаре също споделя, че няма смисъл да произвежда и вече е освободил целия персонал. Картината е ясна – родно оранжерийно производство в момента почти няма, но има сериозна заплаха и за производството на зеленчуци въобще, смятат от бранша. И без това ежегодно площите на открито с производството им намаляват.

Пред Агри.БГ изпълнителният директор на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Теодора Кръстева заяви, че българският земеделец често е принуден да работи с вносен разсад от Гърция, Северна Македония, Хърватска и други, а сега това ще е още по-осезаемо. 

Оранжерийните производители предупреждаваха за кризата още през есента. Помощ за тях от държавата ще има след одобрението на бюджета на Земеделското министерство и се очаква тя да бъде факт някъде през март. Пред БНТ зам.-министърът на земеделието Иван Христанов заяви, че ведомството е направило внимателен анализ на щетите за оранжерийните производители. „Определихме, че имат нужда от помощ от 3,5 млн. лева”, подчерта той.

Дали обаче вече няма да е късно за разсада? В момента в оранжерията край Ягодово разсадите за полски добив са драстично свити - до 40%, според репортажа на Националната телевизия. Ефектът на доминото е задействан и предстоящата криза напролет отново е предвидима. Какви ще бъдат политическите решения тя да бъде избегната, предстои да видим.