Риоха, автономна област и провинция, разположена в Северна Испания, е известна като родина на едни от най-добрите вина в света. Там отдавна лозя и други култури (като традиционните домати) се отглеждат с помощта на съвременни техники като хидропоника във високотехнологични оранжерии. Точно нея са избрали братята Маркос и Алваро Перес, за да развият модерното си стопанство. Те идват от фермерско семейство. Вместо да продължат семейната традиция да гледат лозя, решават да направят друго, информира Fresha Plaza.

Подготвка на зеленчуковият разсад за разсаждане

"Искахме предизвикателство - нещо, където можем да приложим знанията си и да научим повече техники", казват те.

През 2014 г. братя Перес създават компанията Riojaselecto във високопланински район - на 600 метра над морското равнище.

Климатът тук е тежък, със студени зими, температури до -10 градуса, горещо лято с дни от 35-40 градуса и силни ветрове, което може да се очаква, тъй като се намираме на плато, обяснява Маркос.

Тези екстремни климатични условия предполагат проектиране на специално съоръжение, в което може да се отглеждат култури. Братята залагат на двойно найлоново покритие, отоплителна система, затъмняване през лятото и т.н.

През последните години пазарът е наводнен от безвкусни домати. Затова Перес от самото начало формулират целта си - да произвеждат качествени и вкусни продукти.

"В Испания много местни сортове се отглеждат през лятото на открити полета. От друга страна, търговските сортове се произвеждат главно в оранжерии, тъй като аспекти като срок на годност са по-важни", отбелязват предприемчивите фермери. Те подбират един от вкусните сортове и започват да го отглеждат по собствена система.

Успяхме да получим еднакво вкусни плодове преди и след сезона на открито поле, отбелязват Маркос и Алваро.

Едно от предизвикателствата, с което трябва да се справят, е липсата на достатъчно светлина за производството на зимни домати.

Компанията започва да засажда на 15 декември, след което прибира реколтата в началото на март. Пролетното производство продължава до началото на юли, а на 15 юли оранжерията се зарежда наново.

Във фермата на Перес есенните домати се берат от началото на септември до началото на декември, когато оранжерията се празни и дезинфекцира за новия сезон.

По този начин можем да предложим висококачествен продукт извън сезона и със забележителна продукция от 30 кг/кв.м за древен сорт като този, обяснява Маркос.

За да са конкуренти на пазара, братята използват модерни източници на електроенергия. Затова в момента високите цени на газа за тях не са проблем. Използват и система за интегрирано управление на вредителите - опрашване с пчели и използване на естествени врагове като Nesidiocoris Tenuis.

Най-проблемният вредител е Tuta Absoluta.

Миналата година имахме висока концентрация от началото на реколтата и беше трудно да я държим под контрол. Изпробвахме всички налични възможности, но решихме да спрем реколтата малко по-рано, за да почистим оранжерията и да започнем новия сезон без вредители, отбелязват Перес.

В оранжерията се използват водни и пластмасови капани, объркване с феромони и нова система, която привлича вредителите и ги събира на едно място. Тя има много специфични LED светлини, които се включват само през нощта, за да се избегне привличането на пчелите, така че първо да се стигне до молците и да ги засмуче колектор.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Най-изгодната култура за оранжерия, когато пари за отопление няма

3,5 млн. лв. по de minimis за производителите на оранжерийни зеленчуци

Заради скъпия ток стопани изоставят оранжерии в Северозапада