С 38% ще се увеличи бюджетът по обвързана подкрепа за оранжерийното производство в новия програмен период, отговаря служебният земеделски министър Явор Гечев на депутатско питане за това как ще бъде субсидиран сектора през 2023 г. и дали разсадопроизводството вече ще бъде подпомагано.

Ако поискаме промени за субсидиите догодина, те ще важат за Кампания 2024

В Стратегическия план оранжерийното производство отново е заявено като чувствително и приоритетно, съответно по интервенцията за обвързано подпомагане за Кампания 2023 е определен бюджет от 4 812 343,75 евро. За Кампания 2021 на сектора бяха изплатени 4 199 213,11 евро. Сравнението показва увеличение на средствата с 1 613 130,64 евро.

Новият елемент в интервенцията е, че за следващата кампания в подпомагането ще влязат още две култури – ягодите и малините. Това бе прието след предложение на браншовите организации в сектора.

„Увеличението на средствата за оранжерийно производство не само покрива потенциалните нови площи за ягоди и малини, но и ще позволи чувствително увеличение на ставката за единица площ. За Кампания 2023 е определена индикативна ставка от 16 007,13 лв./ха (при 13 050,46 лв./ха през 2021), а максималната ставка, която биха могли да получат оранжерийните производители при по-малък размер на допустимите площи от предвидените е 19 208,56 лв./ха”, обяснява агроминистърът.

По-рано от бранша се чуха призиви за определянето на два вида обвързана подкрепа - за отопляеми и за неотопляеми оранжерии, но това засега не присъства в концепцията на министерството. От там напомнят, че и в новия програмен период ще бъде продължена практиката да се изисква минимален и среден добив по обвързаната подкрепа, който да бъде доказан със съответните документи за реализация на продукцията.

Относно производството на разсад в оранжерии и в този програмен период исканията на сектора няма как да бъдат изпълнени поради законови пречки.

Явор Гечев: Производствените разходи по отглеждане на земеделски култури и животни попадат в обхвата на т. нар. „Оперативни разходи”, които обикновено бенефициерът трябва да понесе сам и които съгласно законодателството за държавните помощи са недопустими за подпомагане.

Земеделският министър обаче подчертава, че принципна възможност за покриването на този тип разходи съществува чрез помощи от типа  de minimis. 

От сектора настояваха за по-навременни мерки и евентуално финансова помощ предвид увеличените разходи през студените месеци, с цел да не се повтори сюжетът от миналата година, когато много от производителите заложиха продукцията си доста по-късно от обичайното или се отказаха изобщо, а подкрепата за енергийните разходи закъсня.

В отговора на министър Гечев се казва още, че предвид предстоящото ново законодателство за държавните помощи – след обнародването му предстои разработване на схемите за новия програмен период съвместно с браншовите организации.