С подаването на първите заявления за третата извънредна помощ заради войната в Украйна дойдоха и първите проблеми, споделени от читатели на Агри.БГ. 

Гласувайте: Какво ще доведе до по-голяма прозрачност при разпределяне на бюджетите по сектори?

С публикуването на Наредба 3 от 15.11.2022 г. стана ясно, че има таван на подпомагане от 15 000 евро. Тоест всеки, който е надхвърлил тази сума по предишната помощ, която бе платена в края на септември 2022 г. и чийто праг бе увеличен на 250 000 евро, няма да получи нищо сега. 

Вторият проблем идва с разпределянето на парите не на глава животно или декар, а на бройки от-до. Така се получават следните аномалии:

„За 201 овце – 5150 лв., за до 49 крави млечни – 1500 лв., за месодайни крави до 200 броя – 3700 лв. Ами 200 овце са 31 животински единици. Стига вече с тия лобита“, призовава животновъд.

Проблем има и в подпомагането за слънчоглед:

„Уникално“ е измислена цялата схема. Ако си имал слънчоглед само през 2021 г. или 2022 г., нищо няма да получиш. Ако пък едната година си имал примерно 30 дка, а другата – 130 дка, пари получаваш само за по-малкото декари. Прах в очите на хората“, коментира зърнопроизводител.

Фермери питат още след като подпомагането е за преодоляване на последиците от войната в Украйна през 2022 г., защо се вземат предвид и заявленията за Кампания 2021. Това автоматично изключва новорегистрираните стопани или тези, които не са кандидатствали миналата година.

„Защо в този прием не са предвидени и форсмажорни обстоятелства, както беше при предходния. Губим правото да кандидатстваме по мярката, въпреки че отговаряме на всички условия“, недоумява производител.

Както Агри.БГ вече писа, дори специално разработени за сектора подпомагания, като това за отглеждане на мъжки телета от 6 до 24 месеца, няма да стигне до много животновъди, тъй като са достигнали прага от 15 000 евро при предишната помощ.

Накрая ще излезе така, че този бюджет от 64 млн. лв. не само че ще стигне, но и ще остане. От него трябва да има и за пчелари и преработватели, както обеща зам.-министър Георги Събев преди месец. Но оттогава никой друг не е повдигал темата, така че не знаем какво да очакваме и там.