Един от символите на Уелс - нарцисите, може да се превърне в решение за справянето с климатичните промени. В момента учени тестват нов метод за използване на цветето, който ще позволи да се намали нивото на метан, освобождаван от добитъка, пише британското издание БиБиСи.  

Европейският парламент: Едрият рогат добитък не е индустриален замърсител

Метанът е вторият най-често срещан парников газ след въглеродния диоксид и се отделя от добитък, като крави и овце, когато се оригват. Тестовете показват, че химикал, извлечен от нарциси, може да намали производството на метан с 1/3, когато се добави към храната за крави. По изчисления половината от емисиите на метан в Обединеното кралство идват от крави, докато те представляват 14% от парниковите газове в световен мащаб. 

Специфичният химикал, който учените от Шотландия са извлекли, се нарича хемантамин. В лабораторията, използвайки изкуствен стомах на крава, те са демонстрирали, че той може да намали емисиите с 30%, когато се приема като част от фуража. 

Сега учените провеждат тестове в редица ферми. Една от тях принадлежи на Андрю Еванс. Той е убеден, че цветето ни дава опит, който потенциално може да смекчи въздействието на метана върху околната среда. 

Като животновъди сме готови да търсим различни алтернативи за намаляване на емисиите на метан. Трябва да се уверим, че е безопасно добитъкът да яде фураж с хемантамин и че решението е икономически изгодно, отбелязва Аби Ридър, заместник-президент на земеделския съюз NFU Cymru.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Комисията по земеделие в Европарламента застана на страната на животновъдите

Ирландският фермер, който превръща кравешкия тор в дигитално злато

Ще заменят ли млечните кози кравите в името на климата?