Намаляването на праговете за свиневъдните и птицевъдните ферми и включването на говедовъдни ферми в обхвата на Директива за индустриалните емисии е отхвърлено във вторник с мнозинство в Европейския парламент. 

Важно! Вижте електронните формуляри по интервенциите за Кампания 2023

За това съобщи българският евродепутат Атидже Алиева-Вели, която беше един от вносителите на поправките в директивата. 
„Радостно е, че мнозинството от колегите се вслушаха в опасенията на нашите фермери и по време на гласуването на предложението за Директива за индустриалните емисии бяха приети измененията, които заедно с колеги предложих в Комисията по земеделие.

Така успяхме да отхвърлим предложението за включване на едрия рогат добитък в обхвата на директивата и да запазим лимитите за секторите Птицевъдство и Свиневъдство, отхвърляйки неоправданите допълнителни тежести и свръх-регулация за европейските животновъди“, коментира тя след гласуването. 

Предложението на Европейската комисия предвиждаше да се намалят праговете за свиневъдните и птицевъдните ферми и се включват в обхвата на законодателното предложение всички говедовъдни с повече от 150 животински единици. Като мотив да се приравняват животновъдните стопанства към едрите замърсители като циментовите заводи и тежката индустрия беше посочена нуждата от намаляване на генерираните от земеделските стопанства амоняк и метан. 

Предложението обаче бе подложено на значителна критика и бе отхвърлено при гласуване в рамките на Комисията по земеделие и развитие на селските региони на ЕП. 

„Малките, семейни ферми не трябва да бъдат считани за промишлени инсталации. Целта на преразглежданото законодателно предложение е да помогне на европейския индустриален сектор да постигне гъвкавост и ефективност, осъществявайки зеления преход, но това може да стане единствено с балансирани и добре обмислени мерки“, каза още българският представител в Европарламента.