Да си фермер в наши дни не е никак лошо. Стига да имаш нужните познания и предприемчивост, може да диверсифицираш така източниците си на приходи, че да се радваш на просперитет постоянно. Пример за това е един ирландски фермер, който добива дигитално злато с помощта на животински тор, пише Coin Telegraph. 

Как фермите за криптовалута влязоха в ПРСР?

Том Кембъл е млекопроизводител, който от известно време използва излишната енергия, която произвежда във фермата си, за да копае биткойни. Стопанството му се намира в в графство Арма, Северна Ирландия. Произвежда възобновяема енергия чрез метод, наречен анаеробно храносмилане. 
Методът включва разграждане на биоразградим материал до точка, в която той създава газ метан, който може да се използва за производство на електричество. 

Основно Кембъл използва произведеното електричество, за да захранва фермата си. Когато има излишна енергия, която не може да бъде изнесена към мрежата, той я използва за копаене на биткойни. Копаенето включва използването на специализирани компютри за решаване на сложни математически уравнения, като успешните копачи се възнаграждават с биткойни. 

Добивът на биткойни изисква много енергия, но Кембъл може да си я позволи. Стопанството му произвежда до 700 киловата електрическа мощност, което се равнява на захранването на близо 12 000 домакинства.

Експерти виждат в анаеробното храносмилане обещаващо решение на проблемите в селското стопанството и целта, която ирландското правителство си е поставила - да намали емисиите на парникови газове с 25% до 2030 г. Със 7,3 милиона крави в страната, управлението на животинския тор по екологичен начин е от решаващо значение. Ако 41% от ирландските ферми преминат към новата технология, те ще осигурят достатъчно електричество за всеки дом в страната. 

Решението на Кембъл да копае биткойни може да изглежда необичайно, но има смисъл от икономическа гледна точка. Когато търсенето на ток е ниско, излишната чиста енергия може да се използва практично. 


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Интернетът на Илон Мъск дава нов живот на селските местности

Животинският тор - горивото на бъдещето

Как се добиват биткойни с кравешки тор?