В парламента на нидерландската провинция Гендерланд неотдавна се разгоря горещ спор на тема смяна на кравите с кози в името на справянето с климатичните промени, съобщи Genderlander.

Колебания в ЕС за праговете на вредни емисии в животновъдните ферми

Повод за дебата стана изследване, публикувано от проф. Ян Дейстра от университета във Вагенинген, посветено на храненето на животните. Ученият е провел мащабно сравнение на емисиите на млечните крави и млечните кози. Според предварителните му разчети метановите емисии на козите са с около 90% по-малко, отколкото тези на млечните крави.

Козата дава 3 литра мяко на ден, а кравата - около 30 литра. Козата също така консумира около десет пъти по-малко фураж в сравнение с кравата. Това означава около 90% по-малко амоняк в урината и тора на едно животно. Млечната крава средно отделя 145,6 кг азот на година. За кравата този показател е около 14,7 кг. Тоест емисиите на азот на козата представляват около 10% от емисиите на млечната крава.

Кравата отделя 135 кг метан на година. Освен това около 35 кг метан на крава идва от говежди тор. На този етап тези показатели за козите не са изследвани детайлно. Получените на този етап данни са твърде малко.

В тази връзка един от управляващите провинция Гелдерланд Питер Дрент призова фермерите да заменят млечните крави с кози. По този начин ще бъдат постигнати климатичните цени на провинцията.

Ако заменим половината от кравите в Гелдерланд, ще решим проблемите си с климата и азота, тъй като козите отделят много по-малко емисии, заявява той.

За момента идеята на Дрент не намира голяма подкрепа. Опонентите му отбелязват, че в провинцията се отглеждат предимно животни за месо, а не млечни крави. Последните наброяват не повече от 220 000 в сравнение с месните - над 500 000.

Според фермерите млечните крави са много важни за продоволствената сигурност на провинцията. Козите дават доста по-малко месо и мляко, сравнено с кравите. Почти четвърт от нидерландското млечно и месодайно стадо е съсредоточено в Гелдерланд. Ако половината от млените крави бъдат заменени с кози, няма да бъде произведен аналогичен обем мляко.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Георги Събев: До края на годината очакваме политическо решение за изравняване на субсидиите

Въглеродно земеделие - какво предстои?

Как се прави оценка на въглеродни емисии и как се отглеждат нови сортове пшеница?