Министерството на земеделието и храните все още не е дало отговор на българската фирма, която иска да внесе у нас 250 000 тона украинска царевица.

Четете още: 250 000 тона украинска царевица иска да внесе у нас новоизлюпена фирма

 

В момента от Националната агенция по приходите (НАП) проверяват клиентите, които искат да купят това огромно количество царевица. Това стана ясно от думите на министърът на земеделието Кирил Вътев, който е в Берлин за участие в изложението „Зелена седмица“, предаде за Агри.БГ Александра Гинева.

„Първо ни направи впечатление, че тази фирма е учредена с капитал от 10 лева.  А къде ще складираме такива количества в България?“, попита министърът и допълни, че тази царевица няма как да мине лесно нито по вода, нито по сухопътен транспорт, тъй като това прави 10 кораба или 10 000 камиона

 

Механизмът за организиране на внос от Украйна предвижда първо от Киев да информират, че има заявен купувач от България на техни продукти, а те имат продавач. А ние да кажем на тази сделка „да“ или „не“, след като проверим дали нашият купувач е истински, за да няма измами.

 

В Берлин министър Вътев се е срещнал с украинския си колега Микола Солски, но част от темите в разговора са останали отворени и подробности ще се доуточняват по време на следващата им онлайн среща във вторник или сряда. 

Според Кирил Вътев вносът от Украйна може да бъде освободен, след като оползотворим, преработим или изнесем цялото количество българско зърно и слънчоглед. 

„Ние искаме нашите производители, които в момента търпят щети на пазара, поради това, че Украйна е с дъмпингови цени, да бъдат защитени“, съобщи още министърът. пред журналисти  Той е информирал колегата си, че у нас се създава огромно напрежение покрай това, че се предвижда либерализация на търговията с абсолютно всички украински стоки. 

Според Солски това не е вярно и все още се водят преговори, но министър Вътев увери, че предстои да разберем кое е вярно и накъде вървят разговорите.