В сряда вечерта в аграрното министерство е постъпило искане от българска фирма за внос на 250 000 тона царевица от Украйна.

Четете още: Кирил Вътев: Няма да подкрепим новите геномни техники, докато обществото не се убеди

 

„Това е огромно количество. Ще направим проверка, преди да дадем разрешение. Вероятно намерението е после да се направи реекспорт", коментира министърът на земеделието Кирил Вътев пред bTV.

Годишното производство на царевица у нас е 2 496 318 тона според последната публикувана статистика, която е за 2022 година. Евентуалният внос е около 1/10 от националното производство, а вероятно и повече, тъй като 2023 година беше много лоша в климатично отношение за тази култура. 

„Цифрата е стряскаща и когато става дума за фирма, регистрирана с 10 лева първоначален капитал – наистина е много плашещо. Фирмата е учредена скоро, а стоката, която иска да внесе, е на стойност над 40 млн. долара“, коментира за Агри.БГ председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

Той се притеснява, че това огромно количество царевицата може да мине през страната ни по документи и след това да се продаде като българско производство, като по този начин има вероятност да се злепостави името на страната като държава, продаваща некачествена стока. 
Не е за подминаване фактът, че украинската зърнена продукция се отглежда без да се спазват строгите европейски екологични изисквания и ограничения в използването на препарати за растителна защита. 

Другата опасност е огромния натиск върху нашия пазар. В момента търговията с царевица крета на изключително ниски цени – около 310-315 лева/тон, които не покриват изобщо производствените разходи. „Себестойността на царевицата е според добива – между 500 и 700 лева на тон. Тази година заради сушата ситуацията при нея е много тежка“, уточни Проданов. 

Зърнопроизводителите продължават да настояват рафинираното и суровото слънчогледово масло да бъдат вписани в списъка със стоки, чийто внос от Украйна не трябва да бъде свободен. От аграрната камара смятат също така, че  е необходимо да се регулира вносът на пчелен мед, сухо мляко, замразени плодове и други.