Компенсациите за войната в Украйна трябва да бъдат според мащаба на загубите в различните сектори. Целта е, който има обективна нужда вследствие на войната в Украйна - той да бъде подкрепен, за да продължи. А не просто да се раздават едни пари. 

Четете още: Войчеховски: Подкрепата за фермерите трябва да продължи


Това каза земеделският министър в Берлин пред българския щанд на изложението „Зелена седмица“. Той припомни, че през миналата година, някои сектори са получили подпомагане, въпреки че подобни продукти изобщо не се произвеждат в Украйна и войната няма никакъв ефект върху тяхното производство, информира специално за Агри.БГ Александра Гинева. 

Във връзка с предстоящата среща на премиера, вицепремиера, финансовия и земеделския министър с представители на Българската аграрна камара в понеделник, Кирил Вътев каза, че трябва да се проведат много внимателни разговори. 

В момента в аграрното министерство работи екип, който трябва да направи до понеделник анализ за загубите на различните сектори. 

Очаквам обективност и почетено отношение от страна на всички земеделски производители. Смисълът е да видим кои стопанства търпят реални загуби и се нуждаят от подкрепа. Пределно ясно е, че най-големите със стотици хиляди декари печелят от мащаба и те могат да оцелеят“, каза още агроминистърът.

Той напомни, че това е философията и на цялото субсидиране от Европейската комисия - най-големите печелят от мащаба и са устойчиви дори в кризи и тежки ситуации. 

 

Според него няма никаква драма в отношенията между Министерството на земеделието и която и да било браншова организация, включително и зърнопроизводителите, които наскоро заявиха, че очакват помощ от държавата, заради загубите, които понасят от войната в Украйна.