Китай заема все по-централна роля на световния пазар на боровинки. Със засадени над 77 хиляди хектара и разнообразие от сортове, отглеждани в региони с тропически до умерен климат, страната е най-големият производител на културата в света. Често мащабите на производството ѝ остават скрити, поради държавната политика на затвореност, пише East Fruit. 

Думитру Гал - създателят на най-големия кооператив за ягодоплодни в Румъния

Завесата над заблудите около производството на боровинки в Китай вдига специалистът по ягодоплодни култури Хуан Джан. Неговата компания се стреми да създаде мостове между китайските земеделски компании и чуждестранните. 

През 2022 г. Китай е произвел 525 310 тона боровинки на 77 641 хектара земя. Сред най-важните сортове са  L25, F6, Дюк и Дрейпър, отбелязва Джан. По думите му, един от проблемите на производителите е, че много сортове, които се отглеждат в Китай, нямат нужните лицензи от техните собственици. 

Ключово място в производството заемат няколко региона. Водеща роля сред тях определено има провинция Юнан. Този регион е известен с това, че там може да се произвеждат боровинки от ноември до юни/юли, като обемът е концентриран през февруари, март, април и май. Юнан утрои площите си през последните 5 години (от 3 700 хектара на 9 300 хектара).

Вярвам, че 9 300 хектара е консервативно число, тъй като през 2022 г. има значителен ръст в производствената му площ, което значително ще увеличи тези цифри, допълва Джан. 

Китайските производители на боровинки използват набор от производствени системи - на закрито, открито, хидропоника и т.н. 

Всеки регион е развил своите стилове. В Юнан, където се намира най-важният регион в Китай, най-печелившите ферми за боровинки се отглеждат във високи тунели и в субстрат, в други региони на Китай повечето производители засаждат в почвата и на открити полета, някои с мрежи против птици, споделя експертът. 

Според данни от 2022 г. китайското потребление на боровинки на глава от населението е само 0,26 кг. Цената в момента варира между 15 и 22 долара за кг на пазара на едро за плодове, по-големи от 18 мм, в опаковки по 125 грама. Плодовете с размери над 15 мм се оценяват на цена от 13 до 17 долара за кг в опаковки по 125 г. Обемът се увеличава в национален мащаб и цената е по-ниска спрямо седмица по-рано. 



Вижте още:

Робот мимикрира работата на опрашващите насекоми

Пътят на малината от полето до трапезата: Многократно увеличение в цената

Български малини и ягодоплодни покориха изложение в Германия (снимки)