Соня е красивото лице на марката Екоферма "Укеви“. Опитахме козе сиренето и кашкавала им на Земеделския форум в Гоце Делчев, където за първи път представиха млечните си продукти пред широка публика.  

ДАМИТЕ В СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО

Вече 10 години нейната половинка в живота - Антон Укев, се грижи за Малашевски дългокосмести кози в района на благоевградското село Микрево. Днес животните са 220, като отглеждането им е свободно пасищно.

Тъй като не са доволни от изкупните цени на млякото, двамата млади сами търсят пазар за реализация. Планират да затворят цикъла със собствена мандра, като първата фаза със строежа е приключила. Засега правят сирене и кашкавал на ишлеме.

Соня преработва сама една част от млякото, като експериментира с различни вкусове. Следи работата на небезизвестния майстор-технолог Мина Варджиева и планира да изкара курс при нея, за да се усъвършенства в занаята. 

Щандът Ви е отрупан с различни видове сирена и кашкавал. На какви допълнителни вкусове залагате?

 

Съчетавам козе млякото с шам фъстък, карамелизиран лук, риган, босилково песто, сушени домати, маслини, сушени чушки, билки, кимион, червена боровинка, орехи.

Какво Ви дава стимул да се развивате?

 

Положителните отзиви на клиентите. Те харесват нашето сирене и ни стимулират да правим още и още, да изпробвам различни вкусове. Чувствам се много добре – успокоявам се, като правя сирене.

Как си се представяте в бъдеще?

 

Искаме да заработи собствената ни мандра, да продаваме по фермерски пазари, да отворим магазинче до фермата, да имаме по-близка връзка с клиентите. Имаме идея да опитаме и в месодайното направление, но всичко с времето си.

Какъв е Вашият съвет на производител към клиентите?

 

Да хапват истинска, екологично чиста храна. Знаете ли, че България е на второ място в Европа по внос на сухо мляко! Сирената в магазина са химия, в тях няма истинско мляко. Докато в нашите продукти няма добавки – хапваш сирене, все едно пиеш мляко.