Малините променят цената си многократно от полето, докато стигнат до нашата трапеза. За това сигнализират фермери на Агри.БГ.
Вижте Наръчника за практическото приложение на ДЗЕС

Цената на килограм малини от полето е между 2,50 и 3 лева. В магазина обаче за същите тези пари потребителите могат да си купят едва 100 грама от вкусния плод.

“През последните седмици в офиса на БАМ-Я ежедневно се получават телефонни обаждания със запитвания от журналисти и потребители - защо тази година цените на малините са токова високи в разгара на сезона? В същото време малинопроиводители от Попово, Лозница, Пловдив, Костенец и други региони, задават обратния въпрос - защо тази година изкупната цена от преработвателите на малини е толкова ниска?”, обяснява Божидар Петков, председател на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) пред Агри.БГ.

Оказва се, че на места преработватели дори отказват изкупуването на малини.

“В създалата се ситуация на невиждана до сега спекула от страна на търговци, борси, търговски вериги и други, БАМ-Я твърдо застава зад производителите на малини и ягодоплодни като призовава всички по агрохранителната верига да спазват търговска и морална етика и да начисляват търговски надценки, съобразени с покупателната способност на населението в дългосрочен план”, посочи Петков.

По думите му все още се очаква среща на министър Кирил Вътев по различни проблеми в сектора.

От асоциацията забелязват и друг проблем.

“Въпреки многократните ни сигнали в редица търговски вериги все още се наблюдава следното - „чувствителните“ берита  - ягоди, малини, къпини, боровинки и техните миксове, да са изложени на не темперирани рафтове, заедно с плодове и зеленчуци, които не изискват температурен режим, като ябълки, круши, домати, моркови и картофи.

В същото време изискването на почти всички вериги е доставката на ягодоплодни да бъде с хладилен камион на температура +5 С. 

По тази причина от БАМ-Я призоваваме всички производители, които искат да извършват директни продажби и директни доставки, да качват своите локации на Facebook страницата на асоциацията, за да станат видими за многобройните потребители”, заключи Божидар Петков.