Заради чумата по свинете държавата трябваше да реагира бързо срещу нерегламентираното отглеждане на свине за лични нужди и угояване. Фермите тип заден двор вече трябва да отговарят на определени мерки за биосигурност, нагледно показани в разяснителен видеоклип на страницата на земеделското министерство.  

Десислава Танева: Прасета в двора може да има чак другия септември

На фона на новите изисквания обаче все още не е ясно кога стопаните отново ще могат да репопулират обектите си след принудителната евтаназия заради АЧС миналото лято. На конференция тогава земеделският министър Десислава Танева каза, че прасета в задния двор може да има чак след 12 месеца, т.е. през септември 2020 г.

Ветеринарните власти вече разработиха стандарта оперативна процедура за повторно населване на свинефермите. Всички разходи, включително и за вземане на проби за АЧС са за сметка на собствениците на животновъдните обекти, се уточнява в документа.

Регистрацията на свиневъдния обект вече е задължителна и безплатна, като се прави с подаване на заявление при кмета. 

Промените в Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) налагат солени глоби, ако обектът не е регистриран. За домашни стопанства санкцията е от 300 до 3000 лв. За да не се стигне дотам обаче, вижте какво е нужно, за да имате свине в задния си двор.

Първото изискване е свързано с животните и площта на тяхното отглеждане. Допустимият брой е максимум три, като на всяко от тях се пада минимум 1 кв. м площ. 

Мястото трябва да е оградено така, че да няма достъп на други животни, и да е осигурена защита от гризачи. Трябва да позволява лесно почистване, дезинфекция, дезинсекция и дератизация. 

Стопаните трябва да осигурят поилки, а хранителните корита да са с дължина и широчина по 30-35 см, и височина на предния ръб – 20 см. Достъпът на хора става само с работно облекло и обувки, като преди това се минава през място за дезинфекция.

Свиневъд: Предпазвам животните от АЧС, като не храня с царевица

Друго условие е да има обособено място за съхранение и обеззаразяване на тор, съобразено с броя животни, и за минимум 40 дни. В нитратно уязвими зони съхранението да е за не по-малко от 6 месеца.

За да изпълнят мерките за биосигурност, стопаните могат да кандидатстват по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). За целта обаче трябва да сте регистриран земеделски производител. 

За подпомагане по подмярка 6.3 могат да участват стопани, които отглеждат свине, овце, кози и птици. Максималният размер на помощта е 15 000 евро. Приемът вече е отворен до 15 май.
 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отговор от БАБХ: Мобилните инсинератори са под контрол

До 31 март: Всички прасета във фамилни ферми с ушни марки

За движението на домашни свине: Пробите за АЧС са за сметка на собственика