За репопулация на прасетата в личните стопанства, категорично, независимо от промените в законодателството, ние ще препоръчаме тя да е възможна от другия месец септември, каза министърът на земеделието Десислава Танева по време на пресконференция относно чумата по свинете.

Започва умъртвяване на домашни свине, опазени от стопаните им

Министър Танева подчерта, че лятото е пикът на заболяването. Друг мотив на властите е желанието им да предпазят самите стопани от риска от щета.

„Отделно от това, всички хора, която бяха подкрепени с помощта от 300 лв., се задължиха да репопулират най-рано след една година. Но най-вече искаме да намалим епизоотичния риск, веднъж, и второ, да предпазим от щета самите стопани, които ще репопулират,“ обясни ресорният министър.

Десислава Танева припомни, че до края на септември работна група трябва да приключат с новите три нива на биосигурност според трите вида обекти. Оттам следват промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност и съответните наредби, които трябва да са направени до края на годината.

„Например в други страни е въведена практика на 3-километрова зона от оградата на животновъден обект, индустриализиран със свине, където не се допуска отглеждането на зърнено-житни. Дали такава мярка ще влезе и у нас, е предмет на обсъждане,“ уточни Танева.

Ако всички върви по план, следващата година ще се извършат съответните предписания за повишаване на биосигурността, регистрация на стопанствата и др. Тези предписания трябва да са ясни до края на март, увери земеделският министър. 

Всички новини по темата вижте ТУК.