Заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от 30 януари 2020 г. хвърли в смут свиневъдите. С нея бяха въведени нови изисквания за задължителна идентификация на прасетата за угояване в срок до 31 март 2020 г.

На дневен ред: Новите изисквания към животновъдните обекти

Именно във връзка с тази заповед на 5 март представители на свиневъдни асоциации обсъдиха с ветеринарните власти своите притеснения. По думите им при събрани на едно място много прасета не е възможно да се проследят изгубените ушни марки. Това би причинило и стрес на животните, което би било в разрез с изискванията за хуманно отношение. 

В отговор на депутатски въпрос по този казус по време на днешния парламентарен контрол земеделският министър Десислава Танева увери, че е намерено решение с нова заповед на директора на БАБХ от 5 март.

На индивидуална идентификация ще подлежат само свинете във фамилни ферми. Това задължение се премахва за стопанства с до 5 хиляди свине. 

Ресорният министър уточни, че целта на това ново изискване е да се подобри надзорът на популацията на свинете основно в малки и средни свиневъдни обекти във връзка с Африканската чума по свинете (АЧС). Не на последно място това се прави с оглед на прецизното обезщетяване при епизоотия, допълни тя.

„Свиневъдството е сектор, който продължава да работи в условията на промени на законодателната уредба в посока към повишаване на биосигурността. Всички тези изменения са подкрепени със значителен на брой мерки за подкрепа по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Има и много нови инвестиционни предложения за разширяване обемите на тези дейности“, даде надежда земеделският министър.  
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Тръгва кампания: Познавате ли промените във ветеринарния закон?

Как изглежда 9-етажна свинеферма отвътре?

Внимание, животновъди: Вижте подкрепата за борба с болестите