Животът е вълнуващ и разнолик, може да те завърти на 180 градуса и да те върне там, откъдето си започнал, без това да означава нещо лошо. Точно така се развиват последните години за Алесандро Манкосу - 37-годишен мъж, който обикаля света като диджей, но отскоро се завръща към земята на своя дядо в Гуспини, пише La Nuova Sardegna. 

От първо лице: Как се продават разплодните животни в Ирландия

Всичко започва отначало за Алесандро преди четири години. Въпреки че е утвърден диджей, който постоянно патрулира от един град в друг, той решава да се върне към корените си. Изоставя нощния си живот, изпълнен с музика и високи децибели. 

Харесвах тази работа, доставяше ми удовлетворение. Започнах от нулата, сформирах екип. За 10 години успяхме да изградим мрежа от ентусиасти, които ни следваха на всички събития, разказва Манкосу. 

От 2016 г. обаче нощният живот, такъв какъвто е бил, започва постепенно да залязва. Следва ковид пандемията, която дърпа щепсела и гаси музиката и светлините. 

Всичко спира, спирам и аз, казва младият мъж. Гледайки напред, той не вижда големи перспективи. Затова поглежда вътре в себе си и вижда всичко, което е постигнал. 

Така, когато се появява подходящата възможност, Алесандро решава да направи скок на светлинни години разстояние. Връща се към корените си. Обратно към извора - това е новият му слоган. 

Земята на дядо му носи съвсем различен пулс. Там музиката се превръща в тишина и вятър, който гали житните класове. От диджей Алесандро се превръща във фермер. Връща се в Сардиния, за да обработва земя - 15 хектара в Гуспини, принадлежали на дядо Силвио, бивш кмет на града и страстен фермер. 

Алесандро си спомня годините, в които ходи на гроздобер с дядо си. Животът по-късно обаче го отвежда надалеч и към съвсем други неща. 

На 20 години бях в Болоня, никога не бях хващал мотика. Тези усещания от детството ми обаче останаха, спомня си диджеят. Връщайки се към земята, той започва отново от нулата. Без опит. Дори без пари. 

Капиталът ми беше 1000 евро, споделя Алесандро. 

За да може да инвестира в земята, той се връща към онова, в което е най-добър - миксирането на музика. Професията му го е научила на много неща, които му помагат да тръгне успешно напред и в земеделието - умее да общува с хора, да рекламира продукти, да се отличава, да работи в ниша и т.н. 

В живота нещата не се правят само за удобство. В дългосрочен план би било разочароващо. Правят се и от страст. И тогава, в крайна сметка, качеството се отплаща, размишлява младият фермер. 

Днес той залага на качествата на стара местна пшеница. Характерно за нея е, че когато зърната се смелят с каменно колело, те запазват всичките си хранителни свойства, фибри, минерали и протеини. Така се ражда Agrobass, компания, която продава зърнени култури, обработени с каменна мелница. 

Същия подход предприема и с лозето на дядо си. Насажденията са по на 70 години. 

Всеки би ги изкоренил и засадил отново с поливна система. Вместо това само ги подрязах и лекувах. Произвеждам 1500 бутилки чист бовале с най-високо качество, защото е плод на древна и дори ненапоявана лоза, казва гордо Алесандро. 

Предприемчивият фермер отглежда още бобови растения, коноп и маслинови горички. Освен това е превърнал стопанството си в образователно и социално средище. Популяризира продукти, организира дегустации, училищни посещения, работилници, изложби и събития.

Моят първи живот се връща от време на време. Сядам на конзолата, пускам електронна музика или каня артисти.Това е иновативно земеделие, това на новите поколения. Изгодно ли е? Печелим ли? Стига скакалците и сушата да го позволяват. Стига и бюрокрацията да не пречи. От земята не се забогатява, засега се оцелява. Удовлетворението е различно: „Произвеждаш нещо свое, живееш в контакт с природата и тогава, ако работиш добре, ако се стремиш към качество, рано или късно музиката се променя, заключва Манкосу. 




Вижте още:

Васил Ралчев и Милица Зикатанова са големите победители на AGRI AWARDS 2024

Как двама братя се подготвят да поемат семейната ферма

На 28 години, а управлява ферма майсторски