През февруари самоорганизирали се 17 родни животновъди с месодайни стада посетиха редица ферми и търг за елитни предигри животни в Ирландия, от където идват едни от най-добрите говеда в месодайното направление в Европа. Председателят на Браншова камара за месодайно животновъдство (БКМЖ) Иван Венински сподели впечатленията си пред Агри.БГ.

Трудно ли е да си млад фермер в сектор “Животновъдство”?

Много има какво да се види от ирландското говедовъдство дори в една четиридневна обиколка, но акцентът в разказа му е търгът в северноирландското градче Карик он Шанън. Той е специално за елитни бикове, млади бици, разплодни юници. Организира се регулярно от местен кооператив – масов принцип за продажба на животни в Ирландия.

Бяхме очаровани как хората намират реалната пазарна цена на животните. Фермерите са си закупили едно хале и там организират търга. Два часа преди събитието се прави оглед на животните. Има оценки в няколко категории. Награждават се шампиони. После минават всички поред и започва наддаване. За младите бици началната тръжна цена беше 2000 евро, а за юниците -1800 евро при стъпка от 100 евро наддаване. 

Там основна практика е животните да се продават така – чрез търгове. По региони се организират регулярно, не се разчита на това някой да дойде във фермата или да търсят купувач във фейсбук примерно. Тези периодични регионални търгове през местни кооперативи са една страхотна възможност за фермерите да реализират директни продажби. Хората много добре знаят какъв е най-добрият метод за определяне на цената - самият пазар”, разказва Венински.

Именно чрез търгове ирландските животновъди постигат реални пазарни цени за животните си. Но не е задължително собственикът да продаде на цената, която му се предлага, може да се откаже, ако тя не го устройва. И все пак разплодните животни в страната се продават предимно на търг, изследвани, с тестове и ранкиране, което сериозно е впечатлило българските говедовъди.

Но не само начинът на продажба и постигане на цена е полезно да се види на един такъв търг. В него прозират още отношенията в общността, структурата на фермите, начинът на мислене и ред други черти на ирландското животновъдство. 

Всеки фермер сам си водеше животното на юлара, а имаше и много деца, които бяха на десетина години и водеха бикове от по 500 кг. Оценителите на животните също бяха фермери, външни на кооператива. Направи ми впечатление силното колективно мислене и обмена между животновъдите, споделя още впечатления Иван Венински.

Българската група е купила няколко говеда от търга, предимно от породите Херефорд и Ангус, но и няколко от Лимузин. Освен качествени животни, родните животновъди са се сдобили и с редица контакти, обменили са опит с ирландските си колеги и са се свързали с тамошната развъдна асоциация за Ангус. Имали са, разбира се, време и да посетят ферми в района.

Прави впечатление, че във всяко едно населено място има животновъдна ферма и изключително добре поддържани пасища. Преобладаващата структура е малки и средни, най-вече семейни ферми – има много потомствени животновъди. Най-често се отглеждат от 15 до 60 говеда в стопанство. Най-голямата ферма, която видяхме, има 600 говеда, но ги е разпределила в 8 обекта в региона”, разкрива още от посещението Венински.

Общото усещане на родните животновъди е на полезност и натрупани впечатления. Сега групата очаква да пристигне животновозът с елитните говеда, които ще повишат още повече нивото на стопанствата им.