Землището на Банско е планински необлагодетелстван район. Преобладаващи са животновъдните стопансва. След наложената крантина, много от фермерите се притесниха за своите стопанства, за снабдяването им с фураж и за достъпа до тях.

Кампания 2020: ДФЗ отговаря на въпроси на фермери

Големият им въпрос е кое е позволено и кое не?

Георги Мутафчиев е млад фермер на 19 години, отглежда автохтонни породи кози в покрайнините на града. Пред Агри.БГ той разказа са ситуацията в карантинирания град от първо лице и сподели плановете си за излизане от кризата.

Георги Мутафчиев: „Аз съм си в Банско в момента. Паника няма. Всички сме солидарни със ситуацията, изпълняваме инструкциите. Това, което ни е нужно в момента, е повече информация какво ни е позволено да правим в грижата ни и достъпа до стопанствата.

Вярваме, че това ще се случи скоро, все пак е нужно някакво време за организация. Нашата ферма е буквално на края на града и не сме срещнали затруднение с достъпа до нея.

Имаме достатъчно фураж, но други колеги се притесняват дали ще ги пуснат да си набавят храна за животните. Козите в момента не се извеждат на паша. Имаме един работник там, който не напуска фермата и е взел всички предпазни мерки.

Няма как да спре работата във фермата, защото се работи с живи организми, не е нещо, което можеш да затвориш просто."

Блокадата на Банско: Спрени доставки и неясен достъп до стопанствата

Младият фермер не звучи паникьосан от ситуацията и от очакваните последици, но не защото е много млад, а защото е креативен и с иновативни идеи за бизнеса. Георги е създател на идеята за уникална биосурватка, която вече е в производство в семейната ферма.

С този продукт той щеше да представи страната ни на конкурса за млад фермер в Брюксел, който също се отложи заради коронавируса.

Георги Мутафчиев: „Адаптивност е ключовата дума, нужна на всички ни. Да, ще бъде много трудно, ще има икономически сътресения. Точно затова трябва да сме по-гъвкави, да не мислим стандартно, да можем да се адаптираме към новата реалност."

Георги е студент в специалност „Управление на бизнеса и предприемачеството“. Смята, че сега наложената ситуация с дистанционна работа, всъщност е нещо, което естествено следва в съвременния свят.

Новите технологии и дигиталното управление на стопанството ще спестят много време и средства, смята младият фермер.

Спешни промени в законодателството искат кооперациите

Георги Мутафчиев: "Разбира се, това изисква по-голяма първоначална инвестиция, но най-вече узряване за този момент, осъзнаване на необходимостта му.

Ето, в ситуация като днешната това щеше да ни е много полезно. Не знам дали точно сега е моментът да говорим за това, но животът ще продължи и след коронавируса, още повече - ще продължи и след кризата от него, после трябва да сме много по-оптимизирани, гъвкави и не на последно място – отговорни."

Точно тази гъвкавост и нуждата от полезност води Георги до участието му в проект, който в момента се разработва и ще е практически нужен в борбата с коронавируса. 

Разработката не е публична още, защото предстоят важни стъпки по нейното одобрение и въвеждне, но очакванията са до две седмици да бъде приета и приложена в обществото.

Агри.БГ следи с интерес поредното българско откритие. Очаквайте скоро цялата информация за това.

Георги Мутавчиев: "Трябва максимално бързо да се консолидираме в борбата срещу коронавируса и всеки да помогне с каквото може. Вярвам, че след това ще се събудим по-силни, отрезвени, може би и по-добри!"
 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Вижте кои проверки в животновъдните стопанства се отлагат

Криза: Вносът на породисти животни става невъзможен

Браншовици: Хората в принудителен отпуск да дойдат в земеделието