Националният съюз на земеделските кооперации (НСЗКБ) излиза с искане за промяна в Закона за кооперациите и в Търговския закон. Това се налага заради сроковете, които няма да могат да спазят кооперативите и в които трябва да подадат годишните си финансови отчети до Търговския регистър.

Имат ли бъдеще земеделските кооперации?

Това съобщи за Агри.бг председателят на Областната структура на НСЗКБ в Силистра - Кирил Боянов, след получено писмо от председателя Явор Гечев. Документът е адресиран до министъра на земеделието Десислава Танева, министъра на финансите Владислав Горанов, министъра на правосъдието Данаил Кирилов, парламентарни комисии, НАП и Министерски съвет.  

Земеделските кооперации няма да могат да изпълнят задълженията си и да спазят законовоустановените срокове заради въведеното извънредно положение във връзка с COVID-19, се казва в документа.

Общото събрание на всяка структура трябва да одобри годишен финансов отчет и одиторски доклад, които се правят съгласно Закона за кооперациите. До 30 юни годишните финансови отчети трябва да се публикуват в Търговския регистър.

Според Закона подаването на тези документи е предшествано от редица стъпки – общо събрание на всяка кооперация, на регионалните съюзи и на националната браншова структура. Предвид усложнената от коронавируса обстановка, тези събрания няма да могат да се проведат и съответно финансовите отчети да се изпратят.

За да не се превърнат в нарушители и да последват санкции, земеделските кооперации настояват за нормативни промени, посочва още в писмото Явор Гечев.

В него се предлагат спешни промени в Закона за кооперациите и в Търговския закон. Една от тях е въвеждането на допълнителен параграф, според който при извънредно положение да не се прилагат досегашните изисквания на Закона. По този начин годишните финансови отчети и одиторски доклади ще могат да се приемат от Управителните съвети на кооперациите, а не от Общо събрание.

Освен това, за да продължат да функционират без да нарушават Закона, кооперациите трябва да получат удължен с до 1 година мандат за изборните органи на управление и контрол. Тези проблеми засягат не само земеделските кооперации, но и дружествата, регистрирани по Търговския закон, подчертава Явор Гечев.

В НСЗКБ влизат 17 съюза, обединили над 400 земеделски кооперации от цялата страна, които, от своя страна, обхващат над 55 000 член-кооператори.