Наложената карантина срещу коронавируса спря нормалната динамика на ежедневието в Банско. Извънредното положение стовари куп проблеми върху местните земеделски производители.

Обещаните доставки на продукция и семена увисват с неясни срокове на изпълнение.

Криза: Вносът на породисти животни става невъзможен

Местните фермери не знаят дали имат разрешен достъп до стопанствата си и какво да правят с търговските вериги за доставка на договорената продукция.

Пред Агри.БГ Иван Кехайов, производител на картофи, зърнени култури и елитни семена за възпроизводство, изрази притеснение, че не може да изнесе от склада си картофите, предназначени за търговските вериги в страната.

Иван Кехайов: "Ние зареждаме над 20 агроаптеки в страната и днес трябваше да пътуват нашите коли. Чакаме да разберем какво се случва. Неофициално ни беше съобщено, че стоки за и извън Банско ще бъдат допуснати за движение, но още нямаме оповестено решение. Трябва да снабдим райони, които през идната седмица ще сеят – Кюстендил, Пазарджик, Пловдив."

Картофите са голяма част от производството на Иван. Има уговорени доставки за хранителните вериги из цялата страна. Те също са спрени.

Иван Кехайов: "Имаме и картофи за консумация, които сме ги приготвили за доставки. Днес не ни пуснаха. Даже не пуснаха и колите за хляб сутринта.

Уверенията от единия заместник кмет са, че до ден-два ще се нормализира обстановката и всичко произведено в Банско, което трябва да се изнесе, ще бъде обезпаразитено и пропуснато"

Кампания 2020: Пускат телефони за регистрация на фермерите от разстояние

Кампанията по пролетната сеитба и забавените или блокирани доставки на семена притиска бизнеса на Иван Кехаьов, поставя под въпрос и организацията на собственото му производство.

Иван Кехайов: "Другото, което очакваме, е доставките на семена и торове от Германия. В неделя получихме един камион. Имаме и един, който ще тръгне в петък. Може да се наложи да ги разтоварваме в други пунктове, примерно в Гоце Делчев. Първият камион, който дойде, е пътувал от Германия дотук осем дни.

Ние продаваме всяка година около 50-100 тона семена в Гърция и имаме планирани експорти дотам на 25 март. Обадиха ни се гърците, че затварят границите утре, а това значи че няма влизане. А хората са предплатили и трябва да им ги доставим. Предполагам, че ще има някакво решение."

Анализатор: Вирусът ще отсее болните бизнеси

Банскалията не знае, както и останалите земеделци в района, ще бъдат ли допуснати до нивите си преди да е станало късно за някои сезонни мероприятия.

Иван Кехайов:"Имаме 300 дка пшеница. Трябва да я подхраним. Пшеницата не може да чака. Работниците ни са от съседни райони, не знаем дали тях ще ги допуснат.

В момента хаосът е пълен. Понеже сме високопланински район, картофите ги засаждаме след 15 април, но за пшеницата се притесняваме. После ще трябва да купим друг тор, защото вече ще е късно

Имаме 100 тона картофи предвидени за пазара. От 10 януари досега сме продали един тон, защото пазара се срина, понеже има пренасищане с внос. 

Коронавирусът ли трябваше да дойде, за да ни помогне?

Иван Кехайов: Сега ще продадем продукцията си по-скъпо. От 50-55 ст. цени на едро, сега скачат на около 80 ст.

Предполагам, че другата седмица ще стане един лев, защото няма да има внос.

Производителят в необлагодетелствания район, който сега е и карантиниран, очаква, че ситуацията ще се нормализира и шеговито добава, че щом има картофи, които са изхранвали хората през войните - няма страшно, ще оцелеем.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Бадемите в Странджа също са застрашени от измръзване

Животновъди настояват за отлагане на проверките

Изместиха във времето и овцевъдния събор