Преминаването към нови породи животни и селекционно обновяване на българските ферми е застрашено от ограничителните мерки в Европа, свързани с пандемията от коронавируса.

Криза: Ще отпадне ли държавната помощ за свиневъдите?

Животновъдите у нас избират за отглеждане породи, които са с най-добри характеристики за нуждите на производството. Ако в сегашния момент стопаните искат да обновят или да изградят изцяло ново породисто стадо, това може да се окаже практически невъзможно.

Такава е ситуацията при Анна Боянова от Брезник, която има кравеферма с млекодайни животни. Пред Агри.БГ тя сподели, че плановете ѝ за развитие на фермата ще се забавят и дори ще отпаднат за тази година заради кризата с коронавируса.

Анна Боянова: „По план трябваше да ходим до Австрия през април, защото ще правим смяна на породата, но обстоятелствата ни изненадаха и стопираха този процес. Австрия затвори границите си.

Щяхме да посетим австрийски ферми и да присъстваме на техен търг, но нещата се отлагат за друго време. За тази година отпадат плановете ни, защото след това вече ще е късно и за пререгистрация.

Защо нидерландските крави се хранят с шоколад

Анна е избрала да направи внос от Австрия по препоръка на зооинженери. Породата, на която се е спряла, е с най-добри резултати в Германия, Австрия и Швейцария.

Говедата имат добра аклиматизационна способност. Поради бързия им растеж, задоволителната млечност и приспособимостта им към различни условия, животните от тази порода са разпространени в повече от 30 страни, включително и у нас.

Анна Боянова: Породата ще бъде млечен Симентал. Аз имам вече десет такива, които са чистокръвни, но на тях сега им предстои заплождане и по-нататъшно отелване.

Разширихме специално обора за новите животни. Бяхме предвидили първоначално един тир със 32 броя крави. Сега ще останем само с обора, докато премине кризата.

Кое налага вноса на добитък от чужбина?

Анна Боянова: „Има доста добри, големи ферми у нас, но те не продават женски животни. От тях може да се закупи единствено мъжки приплод.

Мъжкото можеш да го оставиш само за угояване, освен ако не е много качествено, за да се използва за разплод. Реално аз нямам откъде да купя хубави животни, за да си запълня стадото. Единственият вариант беше от чужбина.“

Освен възпрепятствания внос на породисти крави, ситуацията с коронавируса не създава трудности в животновъдното стопанство на Анна.

Фермата ѝ е от семеен тип и има само един външен работник. Самата тя е ангажирана с голяма част от грижата по животните.

Анна Боянова:Ние спазваме всички санитарни норми. Нямаме друг проблем с наложената извънредна ситуация. Дори мисля, че фермата е най-доброто място за изолация. Можем да се пренесем там и да се наслаждаваме на живота във фермата.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Министерството финтира бранша: Предлагат Стоян Чуканов за поста в Брюксел

Извънредно положение: Различни настроения в сектор "Растениевъдство"

Заявления за държавни помощи – вече и по електронната поща