Хората, останали в принудителен отпуск заради коронавируса, да се включат в земеделието. Това предлага Божидар Петков от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я).

Актуално за коронавируса

Заради суровите мерки, наложени около епидемията, много фирми бяха принудени да прекратят временно дейността си и да изпратят служителите си в принудителен отпуск. Правителството обеща да обезщети 60% от заплатите за месец на засегнатите бизнеси, за да могат да задържат хората си и да продължат работа след края на наложената изолация и забрани.

През това време осовободената работна сила и заплашените от съкращение служители могат да се включат в селскостопански мероприятия, обясни Божидар Петков. Секторът за производство на плодове и зеленчуци, както и останалите земеделски браншове, редовно се сблъсква с трудности с намирането на работници, когато започне сезонът на беритбата.

Сега проблемът може да бъде решен, като се ангажират служителите от бизнесите, които в момента са на изчакване, заради кризата с коронавируса. Така обезщетенията, които ще получат хората, няма да отидат напразно, според представителят на БАМ-Я.

"За да не бъдат съкращавани от фирмите, ние имаме възможност да ги вземем на работа, докато отшуми епидемията и да бъдат запазени. Те ще работят на открито, на разстояние един от друг", обясни Петков. 

Производителите на ягодоплодни са първите, които започват да прибират реколта, като кампанията им традиционно се открива около 10 май.

От асоциацията смятат да отправят предложение към Министерството на земеделието, което от своя страна да обсъди възможностите за реализация на този план с Министерството на труда и социалната политика.

"Хората, които работят на тясно и на закрито, при нас имат възможност да работят на широко и на открито и същевременно да си запазят работните места", твърди Божидар Петков.

Подобна идея обсъжда и правителството в Германия, което в момента се опитва да намери начин за внасяне на сезонни работници от Източна Европа, които да покрият нуждите на селскостопанския сектор.

Фермери, включете се в нашата анкета: Очаквате ли загуби заради коронавируса?

 

ВИЖТЕ ПОВЕЧЕ:

Фермери: Регистрация от разстояние по Наредба 3 - как се прави?

Анализатор: Вирусът ще отсее болните бизнеси

ЕК предлага: Срокът за заявяване на субсидии да се удължи с месец