Качеството на почвата може да се установи от първата миризма. Това е основният метод, на който френски специалист учи фермерите да анализират почвата, пише cultiva.fr, позовавайки се на материал, публикуван във Facebook страницата на асоциацията AIDER.

Още добри практики за фермерите, прилагащи въглеродно земеделие

Кристоф Фребур е директор на консултантска компания и експерт по почви. Когато прави инспекция на земята, той се старае да долови "мириса и вкуса на виното".

Според експерта, който прави почвени профили повече от 20 години, миризмата, която трябва веднага да се усети при плодородна почва, е тази на гъби.

Това е много прост подход, но разкрива много за това каква е почвата, каза Кристоф Фребур. Той съветва буквално да поставите земята под носа си. Когато навън е студено, трябва да загреете пръста, като затворите плътно ръцете си, за да усетите по-добре ароматите. Така земята разкрива всичките си миризми.

Фребур споделя и кои са трите случая, специфични за повърхностния почвен профил.

Първият е миризмата на гъби, която показва, че почвата работи добре.

Вторият случай е, когато почвата не мирише и това може да означава, че съдържа прекалено много химикали.

Когато почвата не излъчва и най-малка миризма, тя често получава много химикали, казва директорът на консултантската фирма.

Третият случай е, когато почвата не мирише добре. Това, казва експертът по почвено здраве, често е признак на анаеробно функциониране.

Според него почвата, която не съдържа достатъчно кислород, няма достатъчно живот и ако първата усещана миризма е гнилостна, това е знак, че органичната материя вирее в анаеробна среда, което причинява лоша ферментация.

Съществува и друг случай - почва с миризма на метален скрап. Това е свидетелство за наличие на много желязо, недостатъчно кислород и твърде малко живот в пръстта.

 

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермер засади 1 000 000 дървета

Намаляване на торовата норма с до 30%? Има как

Първи стъпки: Как се сади растение в саксия?