Как може да се засади и порасне фиданка в саксия, каква почва да се избере и какви грижи изисква – това бяха основните акценти на урока по „Горска педагогика“, изнесен пред деца от Добрич.

Вижте Наръчника за директни плащания за Кампания 2022

Малчуганите от първи клас на ОУ „Христо Ботев“ в Добрич се научиха да садят жълъди в саморъчно изработени саксии от рециклирани материали. Всяко дете „изцапа“ ръцете си в почвата, в която трябваше да постави своето растение. Учениците получиха ценни съвети какви качества притежава черноземът, как различните култури и растителни видове изискват различни почви и как трябва да се грижат за засаденото от тях жълъдче. Рециклираните саксии за растенията са предоставени и изработени от инж. Илина Наумова-Георгиева, зам.директор на Държавно Горско стопанство в Добрич. Лесовъдът съобщи, че през април по време на Седмицата на гората отново ще има среща с първокласниците, които заедно с горските служители ще залесят малките фиданки от саксиите на полето. До тогава малчуганите имат отговорната задача да се грижат, поливат и подхранват растенията. По време на залесяването учениците ще видят нагледно как се появяват горите, какви грижи изискват, защо са важна част от природата и как влияят върху земеделското производство.

Уроците по „Горска педагогика“ продължиха и в детска ясла „Първи юни“ в Добрич. Лесничеите от горското стопанство подариха пет фиданки от вида обикновена ела и заедно с децата ги засадиха в двора на забавачницата. И тук лесовъдите обясниха защо дръвчетата са важни за всички нас, за животните и хората на земята. 

Залесителната кампания на горските служители ще продължи през пролетта, когато в землището на село Попгригорово ще бъдат засадени нови 40 дка с акация. ДГС – Добрич подновява полезащитните горски пояси с местни видове дъб и акация. По този начин ще се подпомогнат пчеларите в региона, които през последните две години вадят оскъдни количества мед от ароматното акациево дърво.