В северната ни съседка все повече фермери ще имат възможността да преминат към минимална обработка на почвата. За целта този тип практика е включена в Националния стратегически план и няколко екосхеми. От предимствата й се е възползвал и инженерът Георге Робулес. Той има ферма в Кълъраш и от няколко години практикува минимална обработка на почвата. Сега и други румънски фермери ще могат да я предпочетат, получавайки по-висока субсидия на хектар заради избора си, научаваме от Agrointel.ro.

Как да постигате по 2250 кг/дка зелена маса от пасище?

Земеделецът Георге Робулес контролира група от компании в окръг Кълъраш. Той мигрира към минимална обработка на почвата преди 3 години. Принуден е да го направи заради климатичните промени. Поглеждайки назад, производителят се поздравява за избора си.

С 50 години земеделие и животновъдство зад гърба си, Робулес е един от най-добре представящите се фермери в окръга. Той управлява няколко компании, които обработват 2640 ха земя, разположени в местностите Градиштеа и Куза Вода.
 
Днес Робулес разполага с високопроизводителен парк от селскостопанска техника на стойност над 4 милиона евро, което му позволява да обработва цялата си земя само с 13 служители. През последните години, за да бъде в крак с предизвикателствата на настоящето, той мигрира от класическата технология, базирана на оран, към минимална обработка на почвата.

Робулес решава да премине към минимална обработка на почвата заради сушата. На практика орането било почти невъзможно. Наблюдавал в продължение на 3 години свои колеги как използват тази технология и какви са резултатите от нея. След това я внедрил.

Ако не бях решил да премина към технологията на минимална обработка, рискувах да не мога да сея пшеница, казва фермерът.

Климатичните аномалии стават все по-изразени - от недостиг на вода до внезапни промени в температурата. Есените на 2019 г. и 2020 г. бяха сурови, трудни, както никога досега, допълва той.

Над 70-годишен съм и не ми се е случвало от 50 години, откакто работя на полето, да връщам пшеница. Сега проблемът е решен, радва се Робулес.

Макар да практикува минимална обработка на почвата отскоро, фермерът може да се похвали с добиви от пшеница по 6 200-6 600 кг/ха и намалени разходи за дизел.

Спестяваме много. В същото време селскостопанското производство е по-стабилно. Не мога да кажа, че ефектът се появява само поради факта, че вече не орем. Казвам го, защото ние, фермерите, знаем, че нивото на производство зависи не само от прилаганите технологии, но и от това колко благоприятна е била годината от метеорологична гледна точка. Със сигурност чрез минимална обработка на почвата, която извършваме, ние подаваме ръка на природата, уточнява производителят от Кълъраш.

Едно от предизвикателствата пред тази технология, споделя Робулес, са плевелите.

Възможно е земята да бъде по-заплевенена и затова консумацията на хербициди е малко по-висока, посочва фермерът. Той предупреждава и за друг проблем - мишките. Необходими са бърза реакция и третиране.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Зеленият тор като решение на дефицита на азотни торове

Каква цена ще платят фермерите за своето „позеленяване“?

Как да намалим хербицидите при нулева обработка, без загуба на добив