Все повече ще се говори за въглеродно земеделие особено след 2023 г. Именно през този период то ще бъде основа за едно по-успешно, по-зелено и “по-здравословно” земеделие, което опазва климата. Поне такива са идеите на Европейската комисия (ЕК).

Как се изменя броят на животните за една година?

Фермерите, прилагащи въглеродно земеделие, ще получават субсидии. Все още обаче не е ясна законодателната рамка. Ако все пак искате да сте една стъпка напред, но не знаете каква практика да прилагате в своето стопанство, Агри.БГ подготви специална рубрика, в която ще даде примери за 32 консервационни практики, които стопаните могат да прилагат, за да бъдат по-успешно и “по-зелени”, спрямо изискванията на ЕС.

В част 1 ви разказваме за четири практики, които Службата за опазване на природните ресурси в САЩ препоръчва на своите земеделци. Тези практики са приложими и у нас. 

Управлението на нежелани дървета и храсти

Управлението на нежелани дървета и храсти в стопанството и на полето, може да помогне за възстановяване на желаната растителна покривка, която пък защитава почвата от ерозия, подобряване на качеството на водата, местообитанията на различни диви животни и разнообразието на видовете.

Тази практика може също да се използва за подобряване на условията на паша, така че пасищните животни да имат лесен достъп до фураж с по-добро количество и качество. Управлението на нежеланите дървета и растителност може да се използва и за защита на имуществото от горски пожари.

Създаване и поддържане на постоянна вегетативна покривка
Създаването и поддържането на постоянна вегетативна покривка от треви, бобови и тревисти растения за зимни покривки, местообитание на опрашители и храна за дивата природа, е един много лесен начин, чрез който може да се “внедри” въглеродното земеделие в стопанството.

С какво тази практика помага?
- Намалява ерозията и утаяването на почвата.
- Подобрява качеството на водата и въздуха.
- Подобрява растителното разнообразие.
- Увеличава почвената органична материя.
- Подобрява здравето на почвата.
- Управлява вредителите по растенията.

Има обаче и няколко технически неща, които всеки фермер трябва да знае, а именно - изберете растителни видове и сортове, въз основа на адаптация към условията на мястото, включително режим на влага и предпочитания към ландшафта. Изберете разнообразен микс от видове, за да се насърчите биоразнообразието. Високата власатка не трябва да съставлява повече от 10% от сместа, ако основната или второстепенната цел е помагане на дивите обитатели.

Бонус съвети: Контролирайте плевелите през годината, за да гарантирате оцеляването на новите постоянни семена. Също така може да е необходимо временно покритие, за да се намалят потенциалните проблеми с плевелите и ерозията. 

Буферни ивици и зони
Установените контурни буферни ивици и зони могат значително да намалят ерозията. Също така те могат да осигурят храна и място за гнездене на диви животни и опрашители.
Буферните ивици трябва да са широки най-малко 4,5 см. Ширината зависи от наклона, типа на почвата, условията на полето, климата и ерозионния потенциал.
Фермерите трябва да са наясно, че видовете, които да се използват за контурни буферни ивици, зависят от типа на почвата, климата и планираното използване. 

Контуриране

Koнтурирането е практика на оран и/или засаждане през склон след неговото издигане на контурни линии. Тези линии създават прекъсване на водата, което намалява образуването на улеи по време на обилни валежи. Това пък позволява повече време водата да се уталожи в почвата. При контурната оран коловозите, направени от плуга, вървят перпендикулярно, а не успоредно на склоновете, като обикновено се получават бразди, които се извиват около сушата и са равни. Този метод е известен и за предотвратяване на ерозия на почвата.
Всъщност контурното земеделие може да намали ерозията на почвата с до 50%, като се насърчава по-доброто качество на водата.

Бонус съвет: Заменете крайните редове с граници на полето, за да намалите ерозията.