Намаляването на използването на торовете идва на дневен ред не само заради постоянно растящите цени, но и заради изискванията на ЕК. Съвсем скоро по-ниските нива, които ще се определят като разход на декар за азотни торове ще започнат да се прилагат и в България. 

Австрийската компания Panamin създаде Panamin Fulvic Max с цел да се компенсира това намаляване. 

Ангел Кинанов, управител на Panamin Co. за България ни разказа как.  

“Хуминовите киселини са познати на целия свят със своето изключително ползотворно действие и функции. Те имат много високо молекулно тегло, което ги прави трудно усвояеми през листата. Открихме начин това да се промени - Panamin Fulvic Max. Фулво киселините имат ниско молекулно тегло, те са 100% водоразтворими и са напълно усвоими през листата. Чрез тях хранителните вещества се абсорбират максимално от корените”, обясни Кинанов. 

И наистина, фулво киселини имат свойствата, които са търсени от фермерите: 

- развиват мощна коренова система на посевите;
- отблокират хранителните вещества като Азот, Фосфор и Калий в почвата, за да се усвоят по-добре от растението; 
- благоприятстват за размножаването на микроорганизмите в почвата и подобряват почвеното плодородие;
- имат много силно антистресово и защитно действие.  

 

Фулво и хуминовите киселините имат изключително ползотворно действие при прилагането на No-Till и Strip-Till технологиите. 

Заедно с това се препоръчва да се използват в случаи на суша, слана, измръзване, а и при преувлажняване

“Известните в света продукти, които са с преобладаващо количество на хуминови киселини и много малък процент фулво киселини, обикновено се прилагат почвено”, каза Ангел Кинанов и обясни, че съотношението на фулво киселини спрямо хуминови в Panamin Fulvic Max е в полза на първите, благодарение на иновативна технология на концентриране - калиев фулват

Panamin Fulvic Max е продуктът с едно от най-високите съдържания на фулво киселини в света. 

Нещо повече. За първи път се прави смесване на фулво киселини с други природни продукти, които имат синегрично действие и взаимно си помагат за по-доброто усвояване на хранителни вещества и допринасят за по-доброто развитие на растенията. 

Уникалното във Panamin Fulvic Max е съчетанието на качествата на  вулканичните скали от Panamin суспензия с концентрата от фулво киселини, заедно с хуминови киселини и Калий. 

Научте повече 

“Научно доказано е, че фулво и хуминовите киселините имат свойството да освободят блокираните в почвата хранителни вещества и да блокират тежките метали. 
Този ефект се ускорява, когато действат в комбинация с вулканичните скали, което прави продукта приложим и като почвен активатор. 

Особено важно е, че така по-добре се усвоява Силицият, който е най-добрият и най-модерен антистресов елемент, използван на Запад. Той спомага за по-доброто транспортиране на хранителните вещества от почвата към растението и подсилва имунния му отговор”, посочи Кинанов. 

Естествено свързаният въглероден диоксид във вулканичните скали влияе пряко върху ускорението и удължаването на фотосинтезата при неблагоприятни климатични условия. 

Когато фулво киселините попаднат върху листата, те образуват тънък мицеларен филм и това допълнително възпира нападението от гъбни патогени и предпазва от преувлажняване. 

През изминалата година други продукти от Panatechology като Panatop Immuno Active+ и Panatop Immuno Save бяха обект на задълбочени изследвания от специалистите от Аграрния университет в Пловдив, съвместно с колегите им от университета Женгжоу в Китай и Букурещ в Румъния. 

След проведени опити учените доказаха, че продуктите имат 100 процента  фунгицидно и инсектицидно действие.

Резултатите бяха представени с публикации в престижни научни международни журнали, разказа Ангел Кинанов и добави: “В резултат на тези изследвания компанията ни дори изнесе първото си количество от продукта за Китай. Там университетът ще повтори опитите на собствените си полета”. 

Panamin се изнася във Франция, Испания, Македония, Норвегия, Италия, Албания, Унгария, Полша и в САЩ, където миналия месец компанията  участва в едно от най-големите изложения за селско стопанство - World Ag Expo. 

100% натуралните продукти от Panatechology се оформят като единствените на този етап, които могат да бъдат приложени с намалени или с изключени пестицидни третирания и с до 30% намаляване на торовите норми. 

“В същото време резултатите ще бъдат между 10 и 20 процента по-високи спрямо нетретираните с фулво киселини и 100% наторени посеви”, категорични са данните от проучването на експертите. 


Повече информация за Panamin Fulvic Max и продуктите на Panamin Co. може да получите на [email protected] и на телефон 0883209920.