Понастоящем групата Miratorg не само е най-големият свиневъд в Русия, но и най-големият производител на месо в страната, отчитайки продажбите му. Компанията е категоричен лидер на пазара на свинско и говеждо и е сред първите десет руски производители на птиче месо, сочат данни на рейтинговата агенция Expert RA, пише специализираното земеделско издание Agrarheute.

Ще се завърнат ли рекордните нива в цените на говеждото месо?

Сериозната позиция на Miratorg на пазара поставя въпроса кой стой зад нея. Компанията е създадена през 1995 г. от братята близнаци Александър и Виктор Линик. Първоначално те внасят месо от Южна Америка в Русия. Днес оборотът им възлиза на милиарди евро. Въпреки войната в Украйна нито един от братята не е в списъка на хората, засегнати от санкциите на ЕС.

Колко голяма е месната империя Miratorg?

Данните от 2021 г. сочат, че производството на свинско месо на групата възлиза на над 550 000 тона, или всеки десети килограм свинско месо в Русия е произведен във фермите на компанията. През лятото на 2022 г. Miratorg обяви разрастване - ще бъдат изградени още шест свиневъдни комплекса за над 20 800 свине майки.

През 2021 г. компанията е произвела и около 200 000 тона говеждо месо. По нейния думи, тя притежава в района на Курск най-голямата кланица в Европа. Капацитетът й е 4,8 милиона животни на година.

Miratorg е определян и като най-големия собственик на земя в Русия с повече от 1 милион хектара. От регионите Белгород, Курск, Орлов, Тула и Ставропол компанията е събрала реколта от около 1,56 милиона тона зърно, соя и царевица за миналото лято.

Производството на Miratorg

Компанията е обхванала целия производствен процес - от отглеждане на зърнени и бобови култури до отглеждането и угояването на свине, говеда и птици, клане и преработка в готови храни. Тя има собствени хипермаркети, ресторанти и закусвални. Грижи и се за логистиката. От 1997 г. насам е изградила мрежа от 14 дистрибуторски центъра в цяла Русия. За Miratorg работят почти 40 000 души.

Като най-голям производител на месо в Русия, компанията е стратегически важна за страната. Поради това вероятно още през март 2022 г. тя стана обект на хакерска атака.

Оборот

Макар групата да публикува редовно данни за полугодието, в тях никога не са посочени оперативните резултати. Тя не изготвя и годишни отчети.

Експертите от Expert RA определят продажбите на групата през октомври 2022 г. за първата половина на 2022 г. на 97,2 милиарда рубли (1,3 милиарда евро). Твърди се, че нетната печалба според стандартите на МСФО е била отрицателна -1,9 милиарда рубли (-24,8 милиона евро).

Активите на групата се оценяват на 461,4 милиарда рубли (6,0 милиарда евро) към 30 юни 2022 г. Оперативният марж преди лихви, амортизация и данъци е 24%.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Ползите от пресния зелен фураж

Свиневъдство на кредит: Как се справя най-големият свинекомплекс у нас?

Свиневъдство 2022: Един проблем – решен, друг – в пъти умножен