Храненето на преживни животни със зелен фураж допринася за продоволствената сигурност и има няколко други предимства, включително значително по-ниски загуби на хранителни вещества, пише германското специализирано издание Agrarheute.

Дамите в селското стопанство: Ралица Калмукова

То напомня последния доклад на Римския клуб - “Земята на всички” от 2022 г., в който се призовава за промени в храненето, които да спомогнат за адекватното и здравословно изхранване на 9-милиардното население на планетата. Това означава по-малко емисии и драстични ограничения върху употребата на пестициди и минерални торове.

Някои критерии за икономия на хранителни вещества са насочени към млекопроизводството. Например, колко фуражен протеин може да се използва за производството на протеини за консумация от човека, колко от компонентите на фуража могат да се използват за хранене на хора и, разбира се, екологичен отпечатък като CO2 еквивалент, т.е. колко въглероден диоксид, метан и азотен оксид се отделят в околната среда по време на производството.

В хода на еволюцията преживните животни са придобили способността да се хранят с груби и богати на фибри фуражи. В тяхната храносмилателна система действа микробиом, който е съставен от голям брой бактерии и протозои, които образуват съответните ензими. Ензимът целулаза, например, е способен да разгражда целулозата. Освободените глюкозни молекули се ферментират в летливи мастни киселини, които след като бъдат усвоени от кравата, изпълняват важни функции в тялото ( като производство на мазнини и енергия). Това е единствената възможност в природата, където целулозата може да се използва.

Учените са установили, че храненето с пресен зелен фураж значително намалява загубите. В продължение на 30 години доминиращият тип хранене почти в цяла Германия е целогодишното със силаж с относително високо използване на концентрат и целогодишни обори. Пашата е намаляла значително. Само няколко ферми използват зелен фураж като пресен фураж. Това е на път да се промени.

Няколко са основните разлики между зеления фураж и силажа. Изчислено е, че загубите от полето до храненето са от 5 до 10% за пресен фураж. При тревния силаж те могат да достигнат 30% при неблагоприятни климатични условия. Това означава, че добивите на хранителни вещества от хектар са значително по-високи при същия изходен материал с пресен фураж.

Друго предимство на пресния фураж е приемът на сухо вещество. Той е с 5 до 15% по-висок от този при силажа.
Пресните фуражи не провокират нежелани ферментационни продукти, като повишена киселинност, биогенни амини, амоняк и други. Освен това в тях качеството на растителни съставки като протеин, ß-каротин, витамин Е, ненаситени мастни киселини (CLA) и омега-3 мастни киселини е по-добро.

Като недостатък на храненето с пресен зелен фураж може да се отчете променливото съотношение на хранителните вещества в зависимост от фазата на вегетация и климатичните условия.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Млечно животновъдство: Поголовието и изкупеното мляко се свиват

Износът на месодайни говеда за Турция раздвижи пазара и цените

Свиневъдство на кредит: Как се справя най-големият свинекомплекс у нас?