2022 година се оказа пълна с предизвикателства за животновъдите. При отглеждането на свине обаче проблемите са натрупани още с появата и разпространението на АЧС у нас, споделя Джанер Али, заместник производствен директор на най-големия свинекомплекс у нас. Младият мъж отговаря стопанството в добруджанското село Козлодуйци. 

Гласувайте: Каква беше 2022-а година за Вас?

Още през 2019 г. 30 % от фермите в сектора затвориха врати, за да се справят с върлуващата Африканска чума по свинете (АЧС). Последва тежък период с пандемията от COVID-19. 
„2022 г. беше трудна година за свиневъдството. След АЧС дойде военният конфликт в Украйна. Последваха високите цени на фуражите и горивата. Всичко това не се отрази добре върху сектора“, обобщи Джанер Али. Независимо от обявената помощ, отпускана за да се тушират последствията от войната, резултатът е спорен, смята той. 

„Себестойността на едно отглеждано животно се покачи. Повечето ферми в България работеха на загуби и се издържаха изцяло на кредити. В началото на 2022 г. данните показват, че всяко едно реализирано прасе излиза на минус 100 лв. Затова повечето ферми разчитаха на кредити“, пояснява ръководителят на фермата в село Козлодуйци. Фермата там също прибягва до заеми от банки, но търси и друга формула за оцеляване. 

„Повечето свинекомплекси в България предпочетоха да затворят или да намалят стадото. Ние взехме решение само да намалим броя на животните като запазим обаче броят на основните свине-майки в стадото. Така в момента отново сме на пълен капацитет. Реализираме основно на вътрешния пазар, имаме разбира се, и в чужбина“, посочва младият мъж.

Капацитетът на фермата в Козлодуйци е за 7 000 свине майки. В момента е запълнен и поголовието достига 100 000 прасета. Това е най-големият комплекс на Балканите, не крие задоволството си Джанер Али. През 2022 г. стопанството обяви, че ще инвестира в иновативни технологии за производство на биогаз, топло- и електроенергия. През декември Джанер Али получи отличието "Зооинженер - мениджър" на годината.