Най-голямото прасе в Румъния е под вещите грижи на животновъд, който изпитва страст към угояването на прасета. Екземплярът тежи около 600 килограма и ще бъде принесен в жертва, само ако за главата му бъде платена сумата еквивалентна на 8000 лв., пише Agrointel.ro.

Жардел е от смесена месодайна порода и консумира 6 килограма фураж дневно. Купен е през 2020 г. от свинеферма. Оттогава животното се отглежда във фермата на Дан Праф, известен фермер, запален по отглеждането на прасета от окръг Прахова.

Ще заколя около 3-4 прасета за Коледа за семейството, другото ще използвам. Имам и Жардел във фермата, едно прасе сега тежи почти 600 килограма. Това е кръстоска на породи Дюрок, Голяма бяла и Ландрас. В момента го оценявам като най-голямото прасе в Румъния, чакам да го претегля на 10 декември, казва Праф.

Животното за последно е претеглено на 10 март. Тогава е било 451 кг. Сега обиколката на тялото му след измерванията е 202 сантиметра, а дължината от ушите до основата на опашката е някъде 207 сантиметра.

Цената за най-голямото прасе в Румъния - 8000 лв., е разумна. Ако не се намери купувач, то ще остане във фермата. Праф много иска да победи световния рекорд за най-голямо прасе, отглеждано във ферма.

Наследникът на Жардел ще е от породата Дюрок. Фермерът смята да угои още по-голямо прасе.

Любопитен факт за името на прасето - Жардел, е, че то идва от имената на известен бивш професионален футболист - Марио Жардел.

Прасето имаше “спортен” характер, беше много активно и от самото начало показваше признаци, че може да наддаде твърде много, казва Праф.




ВИЖТЕ ОЩЕ:

Животновъдите редуцират млечните стада

Свиневъдите кандидатстват за трети транш на държавна помощ

Китайска 26-етажна ферма за прасета отвори врати