Да създадеш най-добрия мед в Долна Саксония не е никак лесна задача. До това заключение може да стигнете, след като се запознаете с тестовете, на които биват подлагани продуктите, включени в надпреварата. Тази година първото и второто място бяха отредени на две жени, пише Kreiszeitung. 

Официални данни: Откъде България внася най-много мед?

Рита Доденхоф от Зотел и Ели Дьоблер от Деепен живеят в Шезел, община в окръг Ротенбург. Те редовно предизвикват фурор с пчеларството си. Поради това не е никак чудно, че получават награди отново и отново. И двете в момента произвеждат най-добрия мед в цяла Долна Саксония. Доденхоф заема първо място, а Дьоблер е втора. 

Общо в надпреварата тази година взеха участие петима пчелари. Държавната асоциация на пчеларите в Хановер раздаде и още медали за поощрение. 

Рита Доденхоф и Ели Дьоблер отдават успеха си на трудолюбивите пчели, но и на внимателната работа на заден план. 

„Има строги указания за това какво ви е позволено да правите и какво не ви е позволено да правите - и аз се придържам към тях много последователно“, казва Доденхоф. За нея участието в конкурса всяка година е и вид контрол на качеството

Тогава знам, че начинът, по който го правя, е добър, казва тя.

Как се присъжда наградата на Държавната асоциация на пчеларите в Хановер?

За оформянето на крайната оценка се проверяват критерии като представяне на меда, чистота, състояние, мирис, вкус, съдържание на вода, както и така наречената инвертазна активност. Инвертазата е ензим, който пчелите използват за обогатяване на меда. Посоченото действие се разглежда като белег на естественост, но също така дава информация за зрелостта и щадящото отношение към ценния природен продукт.

„Медът се подлага на сензорни тестове от комисията за тестване, плюс тестване от Celle“, казва Дьоблер. Държавната служба за защита на потребителите и безопасност на храните в Долна Саксония се намира в Целе. Там се извършва проверката, а изпитната комисия проверява човешкия фактор - например представянето на бурканите с мед и други неща. 

Ако пише мед от рапица, трябва да има мед от рапица. Проверява се и водното съдържание на меда, тъй като това е важно за трайността на продукта, отбелязва Бернд Деменус.

Пчеларите в Долна Саксония приветстват проверките. Хубавото, казва Деменус, е, че работата с пчелите не е работа на поточна линия, а носи със себе си нови предизвикателства през цялата година. 

„Всяка пчелна година е напълно ново преживяване“, казва фермерът. 
ВИЖТЕ ОЩЕ:

Има ли картелно споразумение за изкупуване на мед?

Ще има de minimis и за пчеларите

Позиция: Вносът на мед уронва авторитета на родната продукция