Тазгодишното международно пчеларско изложение в Плевен „Пчеларство - 2020“ беше донякъде затруднено от метеорологичните условия, но това не попречи на бранша да покаже качествена продукция, както и да повдигне  отново наболелите си проблеми.

Пчеларите отбелязват своя празник днес

На дневен ред отново беше поставен въпроса защо количеството на неизкупената продукция от изминалата година е 1/3 от общото производство. Според пчеларите причината се крие в липсата на информираност на обществото, която да доведе до по-запознато и целенасочено потребление на български пчелни продукти

В интервю за Агри .БГ председателят на Областен пчеларски съюз - Плевен коментира проблема така:

"Значителна е частта на тазгодишния неизкупен мед спрямо други години. Една от причините е ниската консумация на мед в България. Друга причина е вносът на чужд мед. Търговците купуват по-евтин мед, предимно внос от Китай. Трябва да се работи повече по културата на хранене и хората да консумират повече. В съседните страни консумацията е много по-висока поне пет пъти повече. Турция консумира над 1 кг на човек, а Гърция 1,5 кг. При нас е не повече от 400 г. Ако имаше по-голям интерес от потребителите, можеше и изкупните цени да са по-нормални за производителите”, убеден е доц. Юлиян Станчев.

Въпреки че експертите потвърждават високото качество и уникалните характеристики на българския пчелен мед, изкупната му цена е около 3,50 за кг, която се оказва крайно недостатъчна за производителите.

Осинови кошер, яж мед и подкрепи български пчелар

Доц .Юлиян Станчев: “Много от изложителите не дойдоха тази година. Сигурен съм, че не е само заради времето. Хората нямат финансовата възможност. Цената трябва да се повиши поне на 4-5 лв./кг."

В отговор на пчеларските икания за популяризиране на меда зам.-министърът на земеделието Янко Иванов съобщи, че още през новата учебна година медът може да стане част от безплатната програма „Училищен плод" и „Училищно мляко”. Той увери пчеларите на изложението в Плевен, че въпросът интензивно се обсъжда и се очакват резултати.

Новата пчеларска програма тръгва на 24 февруари

Международното пчеларско изложение у нас е най-голямото в Източна Европа. Мед, пчелни продукти и всичко необходимо за тяхното производство показаха над 130 фирми от 21 държави.

Най-голямата награда на бранша е “Крило на успеха”. За втора поредна година тя отиде при фирмата “Биоиновации” с управител Велина Иванова, която разработва продукти за пчеларството.

"Миналата година спечелихме с иновативен кошер с различни приспособления. Тази година наградата ни беше присъдена за една информационна система за наблюдени на процесите, които протичат в климата, чрез един или няколко контролни кошера. Залагаме на най-съвременните  технологии и цифровизация за развитие на сектора. За нас тази награда е признание, но и огромен стимул и отговорност да продължаваме да работим, коментира отличената Велина Иванова.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Фермерите в Добричко обмислят да развиват и малки стопанства

Дамите в селското стопанство: Цветелина Пеева

Мирослав Комитски: Пчеларството е най-антистресовото занимание