Днес е Празникът на пчеларите, когато Православната църква почита Св. Харалампий Магнезийски.

Новата пчеларска програма тръгва на 24 февруари

Според преданието още приживе Св. Харалампий открил целебните свойства на меда, затова точно на неговия празник се освещава мед. Традицията повелява осветеният мед да не се ползва за ежедневна употреба, защото той се смята за свещен и с него се лекуват различни болести.

Днешното събитие остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започва да обработва земята, след като зимата си е отишла със Св. Атанас. Вярва се, че Св. Харалампий държи затворена в бутилка болестта и не я пуска да излезе и да покоси хората.

Осинови кошер, яж мед и подкрепи български пчелар

В унисон със своя покровител, Общинско пчеларско сдружение “Акация 1899” - Пловдив е запланувало благотворителна дейност, дарявайки мед на деца със специфични нужди и хора в неравностойно положение.

Даренията са традиция в нашето дружество. Всяка година пчеларите оставят известно количество от своя мед, което ние раздаваме на хора, които нямат възможност да се докоснат до целебния мед и да разберат ползата от пчелните продукти. Ще продължим да разрастваме тази своя дейност, защото вярваме в каузата. Смятаме да дарим мед и на Дома за пенсионери в Пловдив. Искаме да зарадваме хората и да им бъдем полезни, каза за Агри.БГ председателят на дружеството, Николай Гайдов.

На тазгодишното честване на празника "Акация 1899" ще награди най-благородните пчелари през годината за тяхната благотворителност. Ще има и награда за млад пчелар - вдъхновен и мотивиран да продължи вековната традиция на пчеларството.

“Пожелавам на пчеларите няколко неща. Първо, да са здрави, за да могат да изпълняват своята роля, толкова важна за човечеството и природата. Второ, да имат здрави пчели, понеже в днешно време има не малко проблеми. Нека да е успешна пчеларската година. Пожелавам им да бъдат и по-активни, за да могат да защитят своите интереси, което, за съжаление, в момента не се случва. Дай Боже, да има повече отношение от страна на държавата към пчеларите!”, пожела на своите колеги Николай Гайдов.

Агри. БГ отправя своите благи пожелания към родните пчелари. Нека всичко през годината да е по мед и масло! Весел празник!

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелар: През зимата пчелите не загиват от студ, а от глад

Баща и син създадоха 51 000 пчелни колонии в цял свят

Пчелар оборудва демонстрационен кошер за начинаещи и за ученици